Annons

Återblick – detta har hänt den 2 oktober

Publicerad 2 oktober 2022

För 74 år sedan, 1948, föddes den amerikanska klädskaparen Donna Karan. Hon var elev till modedesignern Anne Kelin, som avled 1974, och tog över dennas verksamhet tillsammans med Louis Dell’Olio efter 1974. Efter tio år grundade Karan märket DKNY, satsade på en egen kollektion och blev världsberömd för sina enkla och eleganta vardagskläder för kvinnor.

Namnsdagen

I dag har Ludvig och Love namnsdag

Ludvig – eller Ludwig – är tyskt och bildat av ord för berömd och kämpe. Namnet kom hit på 1200-talet och var ganska populärt på 1800-talet, liksom i slutet av 1900-talet. Cirka 24 500 bär namnet, omkring 16 500 kallas så, med medelåldern 16 år.

Love är en svensk variant av Louis, den franska formen av Ludvig. Namnet kom hit på 1700-talet och har haft ett uppsving sedan 1970-talet. Cirka 12 500 personer heter Love eller Lowe, omkring 6 900 kallas så, med medelåldern 13 år.

Citatet

”Människor hatar de som får dem att inse sin egen underlägsenhet.”

Lord Chesterfield, brittisk statsman, 1694–1773

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella icke-våldsdagen

Den är instiftad av FN med syfte att sprida budskapet om icke-våld, fred och tolerans. Dagen firas till åminnelse av Mahatma Gandhi som föddes den 2 oktober år 1869.

Det hände då

FN-beslut om irakiska tillgångar

För 30 år sedan, 1992, beslutade FN:s säkerhetsråd att beslagta Iraks tillgångar. Pengarna skulle användas till humanitärt bistånd åt utsatta minoriteter i landet. Det var första gången som FN beslagtog ett lands tillgångar.

Det hände då

Saladin drev ut korsfararna ur Jerusalem

För 835 år sedan, 1187, tog den muslimske härföraren Saladin tillbaka Jerusalem, genom slaget vid Hattin. Han drev då ut de kristna korsfararna, som hade hållit staden i 88 år. Händelserna har dramatiserats i Jan Guillous böcker om Arn och filmerna om den svenske korsfararen.

Hört och hänt

Byst av Jussi Björling avtäcktes i New York

För 55 år sedan, 1967, avtäcktes en byst av Jussi Björling på Metropolitanoperan i New York. Porträttbysten var ett verk av skulptören Emil Näsvall, och skänktes till operan av den svenske världstenorens änka Anna-Lisa Björling.

Siffran

37...

... procent av de amerikanska väljarna var emot Vietnamkriget, enligt en undersökning som offentliggjordes för 55 år sedan, 1967. Det innebar en stor förändring jämfört med april samma år, då bara 18 procent hade varit negativa.

Samma undersökning visade att president Lyndon Johnsons popularitet hade sjunkit kraftigt. 51 procent av de krigströtta väljarna ville se senator Robert Kennedy som demokratisk presidentkandidat, medan 39 procent höll på Johnson.

Samhällsdebattören och konsulten Maria Wetterstrand, som även var regeringens särskilde utredare om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget, fyller 49 år i dag.
Samhällsdebattören och konsulten Maria Wetterstrand, som även var regeringens särskilde utredare om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget, fyller 49 år i dag.Foto: Pontus Lundahl/TT
Födelsedagen

Maria Wetterstrand

För 49 år sedan, 1973, föddes Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet de gröna. Hon är utbildad biolog och hade som riksdagsledamot uppdrag i bland annat miljö- och jordbruksutskottet. Mellan 2002 och 2011 var hon språkrör tillsammans med Peter Eriksson. Därefter har hon varit verksam som hållbarhetskonsult, samhällsdebattör och skribent. 2017 blev Wetterstrand vd för Miltton Purpose.

Donna Karan på en premiär i New York, 2022.
Donna Karan på en premiär i New York, 2022.Foto: Charles Sykes/TT/AP
Födelsedagen

Donna Karan

För 74 år sedan, 1948, föddes den amerikanska klädskaparen Donna Karan. Hon var elev till modedesignern Anne Kelin, som avled 1974, och tog över dennas verksamhet tillsammans med Louis Dell’Olio efter 1974. Efter tio år grundade Karan märket DKNY, satsade på en egen kollektion och blev världsberömd för sina enkla och eleganta vardagskläder för kvinnor.

Namn vi minns

Alex Raymond

För 113 år sedan, 1909, föddes den amerikanska serieskaparen Alex Raymond (död 1956). Han var stilbildande med sina äventyrsserier som han tecknade för dagspress. Under åren 1934–1944 skapade han Blixt Gordon och under 1934–1935 levererade han Agent X9 om FBI-agenten Corrigan. Alex Raymond tecknade också historier om privatdetektiven Rip Kirby från 1946.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons