Annons

Återblick – detta har hänt den 2 februari

Publicerad 2 februari 2022
Namnsdagen

Kyndelsmässodagen

I dag är det kyndelsmässodagen – en av årets få dagar som inte har någon namnsdag. De övriga namnlösa dagarna är juldagen, nyårsdagen, Jungfru Marie bebådelsedag, Johannes döparens dag, allhelgonadagen och skottdagen.

I morgon: Disa och Hjördis.

Citatet

"Nöjen har sitt pris, men glädjen är gratis."

Nils Kjaer, norsk författare, 1870–1924

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella våtmarksdagen.

Den firas med anledning av att den globala våtmarkskonventionen antogs den 2 februari 1971 i Ramsar, Iran, i syfte att skydda viktiga fågelområden och vattenmiljöer.

Det hände då

Stålbad för stålanställda

För 35 år sedan, 1987, meddelade Svenskt Stål AB, SSAB, att 2 200 anställda skulle bort för att få företaget på fötter. Den halvstatliga stålkoncernen hade bildats i samband med lågkonjunkturen under 1970-talet som en sammanslagning av Stora Kopparbergs Bergslags AB, Gränges och Norrbottens järnverk, NJA. 1992 såldes statens sista direktägda bolagsaktier.

Det hände då

Nationalgardet mot strejkade bilarbetare

För 85 år sedan, 1937, stormade strejkande bilarbetare Chevroletfabrikerna i Flint i USA. Regeringen skickade dit nationalgardet för att säkra General Motors tillgångar. Omkring 100 000 arbetare över hela landet hade under vintern strejkat för att få GM att förhandla med fackföreningarna. Domstolar hade förklarat strejkerna olagliga, och USA:s styrande försökte få företaget att förhandla med arbetarna, men GM:s chef vägrade.

Ett stort grattis till toastolen som firar 170 år i dag.
Ett stort grattis till toastolen som firar 170 år i dag.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Hört och hänt

Viktig stol fyller 170 år

Den moderna toalettstolen firade 150 år för 20 år sedan, 2002, och jubileet uppmärksammades med en utställning på Museum of London. Den första stolen hade installerats den 2 februari 1852 i en bostad på Fleet Street i London. Till Sverige kom den kring sekelskiftet, men det dröjde flera årtionden innan den fanns i varje hem.

Siffran

1 250...

... kilometer lång var Tanganyikabanan mellan Tanganyikasjön och Dar es-Salaam, när den invigdes denna dag 1914, i Tyska Östafrika, dagens Tanzania.

Den tidigare sjukamparen Carolina Klüft fyller 39 år i dag.
Den tidigare sjukamparen Carolina Klüft fyller 39 år i dag.Foto: Christine Olsson/TT
Födelsedag

Carolina Klüft

För 39 år sedan, 1983, föddes friidrottaren Carolina Klüft. 2004 blev hon olympiamästare i sjukamp. Hon vann VM i sjukamp utomhus tre gånger och EM två gånger. I sjukamp inomhus har hon ett VM-guld och två EM-guld. 2007 satte Klüft ett Europarekord med 7 032 poäng. Efter tävlingskarriären har hon bland annat synts som tv-programledare. Hon ledde exempelvis programmet "Wild kids" 2019 i SVT.

Födelsedag

Shakira

För 45 år sedan, 1977, föddes den colombianska artisten Shakira. Hon släppte sin första skiva, "Magia", 1991 och fortsatte arbeta som skådespelare samtidigt som hon gav ut fler skivor på spanska. 2001 kom hennes första album på engelska, ”Laundry service”, vilket blev en internationell hit. Shakira har turnerat världen över, senast 2018 efter att albumet "El Dorado" hade kommit ut året innan.

Namn vi minns

Gustaf de Laval

För 109 år sedan, 1913, avled uppfinnaren och ingenjören Gustaf de Laval (född 1845). Han var produktiv och visionär och hade vid sin död 37 företag och 92 patent, bland annat för den framgångsrika mjölkseparatorn. Trots detta avled han utblottad, och änkan Isabel Amalia Grundahl fick ansöka om konkurs för dödsboet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons