GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 17 maj

Publicerad 17 maj 2022

För 20 år sedan, 2002, gjorde den legendariska skådespelerskan Margaretha Krook comeback på Dramaten, ett drygt år efter sin död. Dock inte som gengångare utan som naturtrogen bronsstaty gemensamt utformad av Marie-Louise Ekman, skulptören Heinrich Muellner och elever på Konsthögskolan. Statyn hade inbyggda värmeslingor för att avge samma mänskliga värme som Krook hade utstrålat under sin levnad, enligt konstnären Ekman.

Namnsdagen

I dag har Rebecka och Ruben namnsdag

Rebecka är hebreiskt och namnet på Isaks hustru, med oklar betydelse. Namnet kom hit i slutet av 1500-talet och var som populärast på slutet av 1900-talet. Omkring 31 000 heter Rebecka, Rebecca eller Rebekka. Cirka 19 000 kallas så, med medelåldern 28 år.

Ruben är hebreiskt, ursprungligen Reuben, och betyder möjligen förnyaren. Namnet kom hit i början av 1800-talet och var rätt vanligt runt förra sekelskiftet. Cirka 4 900 personer bär namnet Ruben eller Reuben, omkring 2 600 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 21 år.

Citatet

"Sorg kan man till nöds bära ensam – glädje ska man vara två om."

Victor de Kowa, tysk regissör, 1904–1973

Bemärkelsedagen

Norge firar nationaldag

I dag firas Norges nationaldag och det råder nationalistisk yra i vårt grannland. Det som firas är att norska stortinget antog Norges grundlag 17 maj 1814.

Det hände då

Världens största vindkraftverk stod i Maglarp

För 40 år sedan, 1982, restes världens dittills största vindkraftverk i Maglarp utanför Trelleborg. Det 80 meter höga ståltornet vägde 280 kilo och genererade maximalt tre megawatt vid 14 sekundmeters vindstyrka. När det revs 1993 innehade det "världsrekordet" i elproduktion via vindkraft.

Det hände då

Italiens polischef mördades

För 50 år sedan, 1972, mördades den kände och omstridde polischefen Luigi Calabresi, bara några meter från porten till sin bostad i Milano. Han ledde en undersökning av bombdådet i Milano 1969, då 17 personer dödades. Motivet till mordet på Calabresi misstänktes vara politiskt och utlöste en våldsvåg i Italien.

Kronprinsessan Victoria avtäckte statyn av Margaretha Krook vid Nybroplan i Stockholm för 20 år sedan, 2002.
Kronprinsessan Victoria avtäckte statyn av Margaretha Krook vid Nybroplan i Stockholm för 20 år sedan, 2002.Foto: Leif R Jansson/TT
Hört och hänt

Margaretha Krook gjorde comeback efter sin död

För 20 år sedan, 2002, gjorde den legendariska skådespelerskan Margaretha Krook comeback på Dramaten, ett drygt år efter sin död. Dock inte som gengångare utan som naturtrogen bronsstaty gemensamt utformad av Marie-Louise Ekman, skulptören Heinrich Muellner och elever på Konsthögskolan. Statyn hade inbyggda värmeslingor för att avge samma mänskliga värme som Krook hade utstrålat under sin levnad, enligt konstnären Ekman.

Siffran

25 000...

... kronor belönades författaren Margareta Ekström med på Norges nationaldag för 45 år sedan, 1977, av Svenska akademien. Doblougpriset delades ut till en svensk och en norsk skönlitterär författare – och den andra, likvärdiga prissumman gick till norska Åsta Holth.

Födelsedag

Fredrik Kessiakoff

För 42 år sedan, 1980, föddes Fredrik Kessiakoff, före detta tävlingscyklist. Han har bland annat deltagit i två Giro d’Italia, två Tour de France och tre Vuelta a España. Som mountainbike-cyklist har han såväl EM- och VM-medaljer på meritlistan. Kessiakoff arbetar numera inom Svenska Cykelförbundet.

Födelsedag

Eithne Ní Bhraonáin

För 61 år sedan, 1961, föddes den irländska sångerskan Eithne Ní Bhraonáin, känd som Enya. Hon var medlem av den keltiska folkpopgruppen Clannad under 1979–1982. Därefter blev hon soloartist och spelade bland annat in musiken till tv-serien ”The Celts” (1986). Enya slog igenom internationellt med albumet ”Watermark” (1988) och har sedan dess släppt bland annat ”Amarantine” (2005) och "Dark sky island" (2015).

Operasångerskan Birgit Nilsson (1918–2005), som på bilden ger en tv-konsert 1963, avled för 104 år sedan.
Operasångerskan Birgit Nilsson (1918–2005), som på bilden ger en tv-konsert 1963, avled för 104 år sedan.Foto: Svenskt Fotoreportage/TT
Namn vi minns

Birgit Nilsson

För 104 år sedan, 1918, föddes operasångerskan Birgit Nilsson, som avled 2005. Hon debuterade 1946 som Agathe i ”Friskytten” på Kungliga Operan. Åtta år senare slog hon igenom internationellt som Elsa i ”Lohengrin”, framförd i Tyskland. Birgit Nilssons framgångar tog henne till de största operascenerna i Rom, London och New York. Under sin karriär framförde hon runt 25 av operans största roller och har av många kommit att betraktas som en av operahistoriens främsta sopraner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.