Annons

Återblick – detta har hänt den 16 augusti

Publicerad 16 augusti 2021

Dagens namn

I dag har Brynolf namnsdag.

Namnet är nordiskt och sammansatt av orden för brynja och ulv, vilket antyder att det har krigaranknytning. De som kallas Brynolf får vara ganska ensamma om det: Drygt 500 bär namnet, knappt 70 kallas så. Medelåldern för tilltalsnamnet är 70 år.

Citatet

"Av allt hyckleri är blygsamheten det angenämaste."

Olle Holmberg, litteraturvetare, 1893-1974

Bemärkelsedagen

I dag firas Bennington Battle Day i den amerikanska delstaten Vermont. Dagen firas till minne av ett slag under frihetskriget mot engelsmännen 1777.

Det hände då

För 21 år sedan, 2000, var det Sommarnattskonsert på Nationalmuseum i Stockholm. Det var ett återkommande arrangemang under flera år. Mängder av åskådare och lyssnare sökte sig till Sveriges största konstmuseum efter normal stängningstid.

För 26 år sedan, 1995, folkomröstade invånarna i den brittiska ökolonin Bermuda i Västindien om självständighet. Men majoriteten sade nej till att låta ögruppen, med sina då 65 000, invånare bli en suverän stat.

Hört och hänt

För 96 år sedan, 1925, blev Edvard Rodhe biskop i Lunds stift. Fadern var biskop i Göteborg, svågern Einar Billing i Västerås och Billings far, Gottfrid Billing hade varit Edvard Rodhes företrädare på Lundastolen. Installationen skedde i Uppsala domkyrka.

Siffran

1,4...

...miljoner svenskar övervägde att byta jobb på grund av slitsamma arbetsställningar, hårt arbete och hälsoproblem. Det visade siffror från Statistiska centralbyrån för 21 år sedan, 2000.

Popikonen Madonna fyller 63 år i dag.
Popikonen Madonna fyller 63 år i dag.Foto: Charles Sykes/AP/TT

Grattis!

För 54 år sedan, 1967, föddes sångerskan och låtskrivaren CajsaStina Åkerström, dotter till vissångaren Fred Åkerström. 1994 slog hon igenom med debutalbumet ”CajsaStina” och hitlåten ”Fråga stjärnorna”. Efter det har hon gett ut populära album som ”Cirklar” (1998), ”De vackraste orden: Tio visor” (2005) och ”Sånger om dej och mej” (2009). Hon bokdebuterade 2010 med självbiografiska ”Du och jag, farsan” (2010). I maj 2019 släppte hon singeln "Aldrig försent" och under hösten samma år gav hon sig ut på Sverigeturné för att fira 25 år som artist.

För 63 år sedan, 1958, föddes den amerikanska artisten Madonna Louise Ciccone, känd som Madonna. Hennes stora genombrott kom med albumet ”Like a virgin” 1984. Madonna blev snabbt en världskänd och stilbildande popikon. Flera av hennes album har nått stora framgångar, däribland ”True blue” (1986), ”Lika a prayer” (1989) och ”Ray of light” (1998). Madonna har ständigt återuppfunnit sig själv och varit en aktuell röst på popscenen. 2019 gav hon ut albumet "Madame X".

Elvis fotograferad 1969.
Elvis fotograferad 1969.Foto: AP/TT

Namn vi minns

För 44 år sedan, 1977, nåddes världen av beskedet att rockkungen Elvis Presley (född 1935) hade avlidit. Den amerikanska sångaren och skådespelaren hade i sviterna av ett hårt leverne avlidit på ett sjukhus i hemstaden Memphis i Tennessee. Såväl levande som död var han en kulturikon och en symbol för den amerikanska ungdomsrevolten. Tusentals människor samlades utanför hans hem Graceland för att se den öppna kistan, och president Jimmy Carter kommenterade ”Kungens” död med orden: ”Han förändrade för alltid den amerikanska populärkulturens uttryck.”

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons