Annons

Återblick – detta har hänt den 15 november

Publicerad 15 november 2021

Namnsdagen

I dag har Leopold namnsdag.

Leopold är tyskt och består troligen av ord för lejon och djärv. Det har funnits i svenskan sedan mitten av 1700-talet och hade viss popularitet under 1920- och 1930-talen. Drygt 2 400 svenskar heter Leopold, knappt 600 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 21 år.

Citatet

"Frihet är en lyx som inte var och en kan tillåta sig."

Otto von Bismarck, tysk politiker, 1815-1898

Bemärkelsedagen

I dag är det musikterapins dag. Den är instiftad av The European Music Therapy Confederation, EMTC, ett forum för musikterapeuter i Europa.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan och den kenyanske presidenten Mwai Kibaki under klimatkonferensen 2006.
FN:s generalsekreterare Kofi Annan och den kenyanske presidenten Mwai Kibaki under klimatkonferensen 2006.Foto: Karel Prinsloo/AP/TT

Det hände då

För 15 år sedan, 2006, riktade FN-chefen Kofi Annan skarp kritik mot ledarna i världens länder och uttryckte sin oro för den globala bristen på engagerad miljömedvetenhet. Under klimatkonferensen i Kenya sade han att världens ledare visade en "skrämmande brist på ledarskap" i kampen mot klimatförändringarna.

För 65 år sedan, 1956, infördes oljeransonering i Sverige som följd av den så kallade Suez-krisen. Under det svåra läget försökte fransmän och britter återta kontrollen av Suezkanalen som Egypten nationaliserat. I samma veva anföll Israel sin arabiske granne. Kanalen spärrades och oljebrist uppstod. Konsekvensen för svenskar blev bland annat att värmen sänktes kraftigt i oljeeldade fastigheter, industrier införde fyradagarsvecka och personal permitterades.

Hört och hänt

Den animerade Disneyfilmen "Ringaren i Notre Dame" hade premiär för 25 år sedan, 1996. Filmen byggde löst på Victor Hugos klassiska bok från 1800-talet om den olycklige och puckelryggige ringaren i den parisiska kyrkan. Boken är en tragedi, men Disneys film fick ett ljusare slut. I den amerikanska versionen stod Demi Moore för Esmeraldas röst medan sången överläts till Heidi Mollenhauer. I den svenska versionen utförde Sharon Dyall både och.

Siffran

17...

... DC-6:or skulle SAS köpa av Douglasfabrikerna i USA. För 75 år sedan, 1946, tecknades kontraktet om flygplansköpen.

Artisten Anni-Frid Lyngstad fyller 76 år i dag.
Artisten Anni-Frid Lyngstad fyller 76 år i dag.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Födelsedagar

För 76 år sedan, 1945, föddes sångerskan Anni-Frid Lyngstad, numera prinsessan Anni-Frid Reuss, grevinna av Plauen. Hon sjöng i dansband innan hon satsade på en solokarriär. Därefter var hon med att bilda popgruppen Abba, som nådde internationellt stora framgångar med hitlåtar som ”Waterloo” (1974) och ”Dancing queen” (1976). Efter att gruppen upplöstes blev Lyngstad åter soloartist. Abba har på senare år återförenats i studion och nyligen kom deras första album på 40 år. Släppet följs av en turné där bandmedlemmarna syns i form av hologram.

För 79 år sedan, 1942, föddes den argentinsk-israeliske dirigenten och pianisten Daniel Barenboim. Han blev chefsdirigent för Deutsche Staatsoper och Staatskapelle Berlin 1992. Han har också varit chef för en orkestrar i Paris och Chicago samt La Scala i Milano. Barenboim var med om att bilda West-Eastern Divan Orchestra med musiker från Mellanöstern, däribland Israel och Palestina. Han dirigerade Wienerfilharmonikerna i den traditionella nyårskonserten från Wien åren 2009 och 2014.

Namn vi minns

För 234 år sedan, 1787 avled den tyska tonsättaren Christoph Willibald Gluck, 73 år gammal. Gluck räknas som en av operakonstens nydanare, som gav orkestern och kören utvidgat utrymme på solosångarnas bekostnad. En av hans mest berömda operor är ”Orfeus och Eurydike”.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons