Annons

Återblick – detta har hänt den 12 oktober

Publicerad 12 oktober 2022
Namnsdagen

I dag har Valfrid och Manfred namnsdag

Valfrid är tyskt och består av ord för valplats och fred eller skydd. Namnet kom hit på 1700-talet och var vanligast på 1800-talet och i början av 1900-talet. Drygt 1 500 heter Valfrid eller Walfrid, runt 70 har namnet som tilltalsnamn, med medelåldern 41 år.

Manfred är antagligen ett tyskt namn och består av orden magan, kraft, och fred som betyder just fred, frid. Namnet kom hit runt 1830. Omkring 3 000 bär namnet, drygt 1 150 kallas så, med medelåldern 32 år.

Citatet

”Ju mer frihet människor får desto mindre tid har de för friheten.”

Evelyn Waugh, brittisk författare, 1903–1966

Bemärkelsedagen

I dag är det civilkuragets dag

Då delar fackföreningen SAC Syndikalisterna ut ett pris till en person som har visat mod och civilkurage på sin arbetsplats. Dagen arrangeras till minne av det fackliga ombudet Björn Söderberg, som mördades av nazister i sitt hem 1999.

Det hände då

Fredspris till Al Gore

För 15 år sedan, 2007, fick Al Gore och FN:s klimatpanel dela på Nobels fredspris. Detta för sitt engagemang för miljöfrågorna. Viss kritik riktades mot valet av en före detta amerikansk vice president, som enligt Svenska freds- och skiljedomsföreningen inte hade gjort mycket för nedrustningen i världen. Gore å sin sida sade sig vara hedrad, och lovade donera sin del av pengarna till amerikanska miljörörelsen Alliance for Climate Protection.

Det hände då

Columbus anlände till Bahamas

För 530 år sedan, 1492, landsteg italienaren Christofer Columbus på Bahamasön i San Salvador. Resan hade finansierats av det spanska kungaparet för att Columbus skulle finna sjövägen till Indien. Detta trodde han sig också ha gjort, och han kallade öarna för Västindien.

En Porsche i guld väckte uppmärksamhet på Stockholm Gold Fair på Berns för 15 år sedan, 2007.
En Porsche i guld väckte uppmärksamhet på Stockholm Gold Fair på Berns för 15 år sedan, 2007.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Hört och hänt

Guldporsche på Gold Fair

För 15 år sedan, 2007, var det Stockholm Gold Fair – och allt glimmade i guld, inklusive champagnen och ansiktsmaskerna. Mässans snackis var en Porsche Boxster, täckt i 22 karats guld både ut- och invändigt. Trots den häftiga prislappen, två miljoner kronor, var lyxåket redan beställt i tre exemplar, samtliga av en herre i Hongkong.

Siffran

66,62...

... meter löd det nya världsrekord som den svenske spjutkastaren Gunnar Lindström satte vid tävlingar i Eksjö för 98 år sedan, 1924.

Hugh Jackman på premiären för filmen ”The Son”, 2022.
Hugh Jackman på premiären för filmen ”The Son”, 2022.Foto: Evan Agostini/AP/TT
Födelsedagen

Hugh Jackman

För 54 år sedan, 1968, föddes den australiske skådespelaren Hugh Jackman. Han medverkade i flera tv-serier i hemlandet innan han gjorde karriär i Hollywood. År 2000 spelade han för första gången rollen som superhjälten Wolverine i ”X-Men”. Jackman har också medverkat i dramer som ”Australia” (2008) och musikaler som ”Les Miserábles” (2012) och ”The greatest showman” (2017). Han fick fin kritik för sin roll i dramakomedin ”Bad education” (2019). Hans senaste film är ”The son” (2022).

Födelsedagen

Per Hagman

För 54 år sedan, 1968, föddes författaren Per Hagman. Han debuterade 1991 med generationsromanen ”Cigarett”. Han har fortsatt att skriva flera självbiografiska böcker, en av de senare är ”Allas älskare, ingens älskling” (2017). 2019 utgavs ”Naken som en psalm”, teckningar, foton och texter från Hagmans 30-åriga författarskap. I samband med detta utkom även vinylskivan ”Mellan hjärta och disco EP”. Hagman växte upp i en familj som ibland var bosatt i Afrika. Själv bor han omväxlande i Sverige och Frankrike.

Namn vi minns

Luciano Pavarotti

För 87 år sedan, 1935, föddes den italienske operasångaren Luciano Pavarotti (död 2007). Han debuterade år 1961 som Rodolphe i ”Bohème”. Det blev starten på en framgångsrik karriär som världsberömd tenor. Pavarotti uppträdde vid de stora operahusen och gav konserter med artister som Sting och Elton John. Han släppte flera memoarer, däribland ”Pavarotti: Min värld” (1995).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons