Annons

Återblick – detta har hänt den 11 augusti

Publicerad 11 augusti 2022

För 40 år sedan, 1982, begärde professor Assar Lindbeck utträde ur Socialdemokraterna. Lindbeck, som var en av Sveriges mest kända nationalekonomer, motiverade beslutet med att han inte kunde acceptera partiets förslag om de kontroversiella löntagarfonderna. Dessa skulle enligt professorn förändra det ekonomiska systemet och sätta marknadsekonomin ur spel.

Namnsdagen

I dag har Susanna namnsdag

Namnet är grekiskt och stammar från ett hebreiskt ord för lilja. Det kom hit i mitten av 1200-talet. Omkring 13 400 heter Susanna eller Suzanna, cirka 6 700 kallas så, med medelåldern 44 år.

Här saknas innehåll

Citatet

"Av alla passioner är fruktan den som mest försvagar omdömet."

Paul de Gondi Retz, fransk kardinal och politiker, 1613–1679

Bemärkelsedagen

I dag är det bergsdagen i Japan

Högtiden introducerades 2016 för att prisa Japans berg och natur men många ser den som ett sätt att få de semesterovilliga japanerna att ta mer ledigt.

Assar Lindbeck, professor i ekonomi, markerade mot löntagarfonderna för 40 år sedan, 1982. Bilden är från 1990.
Assar Lindbeck, professor i ekonomi, markerade mot löntagarfonderna för 40 år sedan, 1982. Bilden är från 1990.Foto: Leif R Jansson/TT
Det hände då

Lindbeck accepterade inte löntagarfonderna

För 40 år sedan, 1982, begärde professor Assar Lindbeck utträde ur Socialdemokraterna. Lindbeck, som var en av Sveriges mest kända nationalekonomer, motiverade beslutet med att han inte kunde acceptera partiets förslag om de kontroversiella löntagarfonderna. Dessa skulle enligt professorn förändra det ekonomiska systemet och sätta marknadsekonomin ur spel.

Det hände då

Kumlas första rymning

För 55 år sedan, 1967, lyckades tre interner rymma från Kumlafängelset. Det var första gången som intagna lyckats ta sig ut ur fängelset som tidigare ansetts som helt rymningssäkert.

Hört och hänt

Filmsuccé för Zola

För 85 år sedan, 1937, hade den amerikanska produktionen ”Émile Zolas liv” (The Life of Émile Zola) med Paul Muni i huvudrollen biopremiär i New York. Filmen blev en stor succé bland både publik och kritiker och vann en Oscar för bästa film året därpå.

Siffran

10...

... miljarder dollar i lånegaranti fick Israel av USA för 30 år sedan, 1992. Beskedet gav president George Bush efter överläggningar med premiärminister Yitzhak Rabin i sitt sommarhem i Kennebunkport i Maine. Garantin innebar att Israel kunde låna upp pengar för att stärka ekonomin och klara den kostsamma invandringen av judar från det forna Sovjetunionen.

Johanna Westman fyller 53 år i dag.
Johanna Westman fyller 53 år i dag.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Födelsedag

Johanna Westman

För 53 år sedan, 1969, föddes programledare och författaren Johanna Westman. Hon började som programledare för SVT:s musikprogram "Popitopp" 1992 och gjorde därefter flera barnprogram på SVT som "Ekens hemlighet", "Lördagsakuten" och "Rätt i rutan". Hon har skrivit barnböcker som "Resor med Byron", "Jesus och jag". Hennes första kokbok för barn "Den första kokboken" (2001) har följts av en rad kokböcker som "Vi gör efterrätt" (2014), "Grön i köket" (2017) och "Cookie Rookie" (2019).

Födelsedag

Pia Brandelius

För 82 år sedan, 1940, föddes journalisten Pia Brandelius. Hon var verksam som reporter i Sveriges Radios ”Dagens Eko” från 1965 till 1980, då hon gick över till Sveriges Televisions ”Aktuellt” där hon åren 1987–1992 var programledare. Därefter ledde hon debattprogrammet ”Speciellt” (1992–2000) tillsammans med Karin Andersson. Brandelius har också gett ut böcker, som ”Medierna och opinionsmätningarna” (2002).

Namn vi minns

Klara av Assisi

För 769 år sedan, 1253, avled nunnan och ordensgrundaren Klara av Assisi (född år 1194). Hon ikläddes ordensdräkten av Franciskus av Assisi år 1212. Den nya orden, klarissor, fick stor spridning och skulle senare delas i flera nya grenar. Klarissorna hade ett kloster i Stockholm, där Klara kyrka senare uppfördes. Klara av Assisi helgonförklarades ett par år efter sin död och hyllas på sin födelsedag varje år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons