Annons

Återblick – detta har hänt den 10 juni

Publicerad 10 juni 2022

För 75 år sedan, 1947, visades Saab Exp Vagn 001, ur-Saaben, upp på huvudkontoret i Linköping. Två år senare sattes serieproduktionen i gång av företagets första personbil, Saab 92, i Trollhättan. Bilarna såldes som årsmodell 1950.

Namnsdagen

I dag har Boris och Svante namnsdag

Boris är en förkortning av det slaviska Borislav, sammansatt av orden strid och ära eller beröm. Boris kom hit i början av 1800-talet. Omkring 2 400 heter Boris, cirka 1200 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 52 år.

Svante är en svensk förkortning av det vendiska namnet Svantepolk där den första delen betyder helig och den andra folk. Det dök upp i Sverige på 1400-talet, och användes först inom adeln. Folkligt blev det på 1800-talet. Omkring 8 200 heter Svante, cirka 5 000 kallas så, med medelåldern 36 år.

Citatet

"Kvinnor vill helst ha medelmåttor till män och männen anstränger sig verkligen att vara så medelmåttiga som möjligt."

Margaret Mead, amerikansk antropolog, 1901–1978

Bemärkelsedagen

I dag firar portugiserna sin nationaldag

Nationaldag kallas Dia de Portugal. Festligheter med parader och konserter anordnas över hela landet, ursprungligen till minne av poeten Luís de Camoes, som avled den 10 juni 1580.

Det hände då

Kings mördare rymde men infångades snart

För 45 år sedan, 1977, rymde James Earl Ray med sex medfångar från Brushy Mountainfängelset i Tennessee, där han avtjänade ett 99 år långt straff för mordet på Martin Luther King. Det förlängdes med ett år när myndigheterna fångade in honom några dagar senare. Ray hann sitta av 29 av dessa 100 år i fängelse innan han avled 1998, 70 år gammal, till följd av hepatit C.

Den första prototypen av ur-Saaben – som visades upp för 75 år sedan, 1947 – finns i dag på Saab bilmuseum i Trollhättan.
Den första prototypen av ur-Saaben – som visades upp för 75 år sedan, 1947 – finns i dag på Saab bilmuseum i Trollhättan.Foto: Adam Ihse/TT
Det hände då

Första Saaben föddes för 75 år sedan

För 75 år sedan, 1947, visades Saab Exp Vagn 001, ur-Saaben, upp på huvudkontoret i Linköping. Två år senare sattes serieproduktionen i gång av företagets första personbil, Saab 92, i Trollhättan. Bilarna såldes som årsmodell 1950.

Hört och hänt

Skandalomsusat hertigpar bjöds till drottningen

För 55 år sedan, 1967, bjöds för första gången hertigparet av Windsor in till ett offentligt framträdande med den brittiska kungafamiljen. Det skedde 31 år efter skandalen 1936, då hertigen abdikerade från tronen och avsade sig titeln som Edward VIII för att kunna gifta sig med amerikanskan Wallace Simpson. Nu träffades hertiginnan av Windsor och drottning Elizabeth för andra gången någonsin (första gången sågs de på ett sjukhus, i samband med att hertigen genomgick en svår ögonoperation); vid avtäckningen av en minnessten för hertigens mor, Elizabeths farmor, drottning Mary i London.

Siffran

45...

... flyttlådor tilldrog sig massmedialt intresse när Filminstitutets vd Åse Kleveland visade upp dem för 20 år sedan, 2002. Lådorna innehöll ett stycke ovärderlig filmhistoria: manus, brev och regiböcker som donerats av Ingmar Bergman till forskningen.

Musikern och producenten Laleh Pourkarim fyller 40 år i dag.
Musikern och producenten Laleh Pourkarim fyller 40 år i dag.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Födelsedag

Laleh Pourkarim

För 40 år sedan, 1982, föddes artisten Laleh Pourkarim, känd som Laleh. 2000 medverkade hon som skådespelare i Josef Fares film ”Jalla! Jalla!”. Fem år senare släppte hon sin första skiva, ”Laleh” (2005), som ledde till tre Grammisar. Laleh skriver och producerar sina egna låtar, både på svenska och engelska. 2016 kom hennes femte studioalbum, ”Kristaller”, 2019 släppte hon albumet "Vänta!" och våren 2022 "Vatten".

Födelsedag

Prinsessan Madeleine

För 40 år sedan, 1982, föddes prinsessan Madeleine Thérèse Amelie Josephine, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Hon är den yngsta dottern till kungaparet Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samt lillasyster till kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip. Prinsessan Madeleine arbetar för välgörenhetsorganisationen World Childhood Foundation. 2013 gifte hon sig med den amerikanske finansmannen Christopher O'Neill. Paret har tre barn.

Namn vi minns

Judy Garland

För 100 år sedan, 1922, föddes skådespelaren Judy Garland (död 1969). Hon blev känd som Dorothy i filmen ”Trollkarlen från Oz” (1939). Flera framgångsrika roller följde under 1940-talet i filmer med stjärnor som Gene Kelly och Fred Astaire. Men det slitsamma livet tärde och Judy Garland fick alkoholproblem och blev drogberoende. Hon återkom i ett antal filmer men började sedan i stället att ge konsertframträdanden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons