Annons

Återblick – detta har hänt den 10 februari

För 25 år sedan belönades Jan Troells film "Hamsun", om den norske författaren Knut Hamsun, med en Guldbagge som årets bästa film. Det är en sak vi knyter till dagens datum – men här hittar du även fler.
Publicerad 10 februari 2022
Iris betyder regnbåge – här skådas en sådan över Guldfågeln Arena i juli 2020.
Iris betyder regnbåge – här skådas en sådan över Guldfågeln Arena i juli 2020.Foto: Patric Söderström/TT
Namnsdagen

I dag har Iris namnsdag

Iris är grekiskt och betyder regnbåge. Det har funnits i svenskan sedan 1700-talet, först i herdedikter. Omkring 12 400 heter Iris, cirka 6 300 kallas så, med medelåldern 35 år.

I morgon: Yngve och Inge.

Här saknas innehåll

Citatet

"Att leva lyckligt i alla sina dagar kan man bara göra från dag till dag."

Margaret Bonanno, amerikansk författare, född 1950

Bemärkelsedagen

I dag firar romersk-katolska kyrkan helgonet Sankta Scholastica

Hon ska ha levt ett asketiskt liv, cirka 480–547, i närheten av italienska Monte Cassino, där brodern Benedictus av Nursia grundade moderklostret för den benediktinska klosterorden. Scholastica är därför benediktinernunnornas skyddshelgon.

Jan Troell och Max von Sydow under inspelningen av filmen "Hamsun" 1995.
Jan Troell och Max von Sydow under inspelningen av filmen "Hamsun" 1995.Foto: Hans T Dahlskog/TT
Det hände då

Troell prisades med Guldbagge

För 25 år sedan, 1997, belönades Jan Troells film "Hamsun", om den norske författaren Knut Hamsun, med en Guldbagge som årets bästa film. Jan Troell hade fått flera Guldbaggar tidigare, som för ”Här har du ditt liv” från 1966, och fick ytterligare en 2001 för ”Så vit som en snö”.

Det hände då

Kina önskade kärnvapenfri zon

För 35 år sedan, 1987, deklarerade Kina att landet ville att Stilla havet skulle bli en kärnvapenfri zon, genom att lova att inte provspränga atombomber i havet. Samma sak hade Sovjet tidigare gjort. Oceanen hade använts flitigt av västmakterna för provsprängningar, medan både kineser och sovjeter använde sina territorier för sprängningarna.

Hört och hänt

Tysk jazzopera upprörde nazister

Den tyska jazzoperan "Jonny spielt auf" var något alldeles nytt och speciellt när den hade premiär för 95 år sedan 1927. Ett jazzband fanns på scen och musiken kompletterades med ringande telefoner, dammsugare, polissirener och tågljud. Ung tysk publik drogs i massor. Nazisterna protesterade högljutt och beskrev operan som en "skändning".

Siffran

18...

... meter mättes snödjupet till i Pamirbergen i Centralasien denna dag 1969. Snön hade den senaste tiden vräkt ned.

Norska författaren och journalisten Åsne Seierstad fyller 52 år i dag.
Norska författaren och journalisten Åsne Seierstad fyller 52 år i dag.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Födelsedag

Åsne Seierstad

För 52 år sedan, 1970, föddes den norska journalisten och författaren Åsne Seierstad. Som frilansande krigskorrespondent har hon rapporterat från bland annat Afghanistan, Tjetjenien och Irak. Det litterära reportaget ”Bokhandlaren i Kabul” (2002) blev en internationell framgång, men kritiserades också för att kränka de i boken beskrivna personerna. Seierstads senaste bok, ”To søstre” (Två systrar), kom ut 2016 och hon medverkade även i DN Kulturs antologi ”Corona. 19 författare om krisen” som kom sommaren 2020.

Födelsedag

Laura Dern

För 55 år sedan, 1967, föddes den amerikanska skådespelaren Laura Dern. Hon medverkade i några filmer redan som barn och har senare haft roller i produktioner som ”Blue Velvet” (1986) av David Lynch och ”Jurassic Park” (1993) av Steven Spielberg. För sin insats i "Wild" (2014) nominerades hon till en Oscar för bästa biroll, det var hennes andra Oscarsnominering. 2020 tilldelades hon en Oscar i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin roll i filmen "Marriage story" (2019). Hon har också fått flera Golden Globe-statyetter, bland annat för sin roll i tv-serien ”Enlightened” (2011–2013). På senare år har vi även kunnat se henne i filmerna "Unga kvinnor" (2019).

Namn vi minns

Herbert Kappler

För 44 år sedan, 1978, avled den före detta nazistofficeren Herbert Kappler i en ålder av 70 år. Kappler, som var chef för SS-polisen i Rom under andra världskriget, var dömd till livstids fängelse för mord på italienare under krigsåren. Han flydde under uppseendeväckande former från ett fängelsesjukhus i Rom 1977, utsmugglad i en stor resväska av sin fru. Kappler var då dödssjuk, och avled sex månader senare – i frihet – i dåvarande Västtyskland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons