Annons

Återblick – detta har hänt den 1 oktober

Publicerad 1 oktober 2022
Namnsdagen

I dag har Ragnar och Ragna namnsdag

Ragnar är fornnordiskt och sammansatt av ord som betyder gudamakter och krigare. Det förekom på runstenar och även under medeltiden, för att sedan få ett nytt uppsving på 1800-talet. Omkring 15 300 bär namnet, knappt 2 000 kallas så, med medelåldern 53 år.

Ragna är fornnordiskt och troligen en kvinnoform av Ragnar. Knappt 1 000 personer heter Ragna, drygt 400 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 65 år.

Citatet

”Jag får mer och mer det intrycket att man förväxlar frihet med fräckhet.”

Gino Cervi, italiensk skådespelare, 1901–1974

Bemärkelsedagen

I dag är det bröstcancerdagen

Bröstcancer uppmärksammas internationellt under hela oktober i syfte att sprida kunskap och främja forskning om sjukdomen.

Det hände då

Tioöringen försvann ur plånboken

För 30 år sedan, 1992, sade tioöringen tack och hej. Den 1 oktober var nämligen dagen då den 120 år gamla valören upphörde att gälla som betalningsmedel. Efter det började svensk handel avrunda till närmaste 50-öring, vilket tills vidare var minsta myntenhet.

Kungen var kronprins när han invigde Ölandsbron för 50 år sedan, 1972.
Kungen var kronprins när han invigde Ölandsbron för 50 år sedan, 1972.Foto: Bo Carsing/TT
Det hände då

Ölandsbron invigdes av kronprinsen

För 50 år sedan, 1972, invigdes den nya bron mellan Öland och fastlandet. Bron var den längsta i Europa, 6 070 meter lång och byggd på den rekordkorta tiden 4,5 år. Kronprins Carl Gustaf höll ett personligt tal om hur Öland varit hans sommarö sedan barndomen, och att han nu hoppades på förbättringar för både kommunikationer och turistnäringen.

Hört och hänt

Right Livelyhood-pris delades ut för 18:e gången

För 25 år sedan, 1997, delades Right Livelyhood-priset ut för 18:e gången. Detta år gick det till historikern och vänsterpolitikern Joseph Ki-Zerbo från Burkina Faso, de båda kärnkraftsmotståndarna Mycle Schneider, Frankrike och Jinzaburo Takagi, Japan, samt den tyske professorn Michael Succow plus den amerikanska kemisten Cindy Duehring. Ki-Zerbo prisades som det svarta Afrikas främste historiker, professor Succow för att han lyckats skydda viktiga naturområden i före detta Östtyskland, och Duehring för sina insatser inom kunskapsspridning om kemikaliers skadeverkningar.

Siffran

300...

... ton vägde det nya snabbtåget X2000, som lastades på ett fartyg i Göteborgs hamn för 30 år sedan, 1992. Tåget skulle transporteras till Baltimore i USA för att provköras i reguljär trafik. Efter godkända tester räknade man med att tåget med sina 200 km/timmen skulle sänka restiden Stockholm–Göteborg från fyra till tre timmar.

Födelsedagen

Ingela Thalén

För 79 år sedan, 1943, föddes politikern Ingela Thalén. Hon engagerade sig som ung socialdemokrat i lokalpolitiken och blev kommunalråd i Järfälla 1981. Där var hon också kommunstyrelsens ordförande innan hon 1987 utsågs till arbetsmarknadsminister. Därefter var hon bland annat socialminister innan hon lämnade politiken och blev förbundsordförande för Bris, en post hon innehade till 2009.

Den brittiska skådespelaren Julie Andrews, som fyller 87 år i dag, belönades vid filmfestivalen i Venedig 2019 med ett hedersguldlejon för sin livsgärning inom filmkonsten.
Den brittiska skådespelaren Julie Andrews, som fyller 87 år i dag, belönades vid filmfestivalen i Venedig 2019 med ett hedersguldlejon för sin livsgärning inom filmkonsten.Foto: Arthur Mola/AP/TT
Födelsedagen

Julie Wells

För 87 år sedan, 1935, föddes den brittiska skådespelaren Julie Wells, mer känd som Julie Andrews. Hon inledde sin karriär på teaterscenen och medverkade i flera musikaler. Det ledde vidare till titelrollen i filmmusikalen ”Mary Poppins” (1964), för vilken hon belönades med en Oscar. Året därpå spelade hon huvudrollen i ”Sound of Music” (1965). Hon har medverkat i flera filmsagor och -komedier som ”En prinsessas dagbok” (2001) samt som berättarröst i bland annat "Bridgerton" (2020–2022) och Grus mamma i filmerna om Minionerna (2010–2022).

Namn vi minns

Antoine Bourdelle

För 96 år sedan, 1926, avled den franske skulptören Antoine Bourdelle (född 1861). Som ung arbetade han för konstnären Auguste Rodin som inspirerade honom. 1901 skapade han verket ”Beethoven, stor tragisk mask” och 1909 tillkom ”Herkules, bågspännaren”. Bourdelle fick flera uppdrag, till exempel en fasadskulptur för Théâtre des Champs-Elysées som han slutförde 1912.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons