Annons

Återblick – detta har hänt den 1 november

Publicerad 1 november 2021

Dagens namn

I dag infaller allhelgonadagen, som firas sedan 800-talet i västerlandet till minne av kyrkans helgon. Denna dag är en av de få dagar som inte är tillägnad något namn. Det har allhelgonadagen gemensamt med nyårsdagen, kyndelmässodagen, skottdagen, Jungfru Marie bebådelsedag, Johannes döparens dag och juldagen.

Citatet

"Livet kan bara förstås bakåt men måste levas framåt."

Søren Kierkegaard, dansk filosof, 1813-1855

Veganska chokladcookies med tahini kanske smakar gott i dag när veganmat särskilt uppmärksammas?
Veganska chokladcookies med tahini kanske smakar gott i dag när veganmat särskilt uppmärksammas?Foto: Janerik Henriksson/TT

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella vegandagen. Den uppmärksammar fördelarna med att utesluta animaliska produkter från sin kost och kom till på initiativ av Vegan Society UK.

Det hände då

För 20 år sedan, 2001, krävde Finansinspektionen att bankerna skulle bli mer försiktiga med sin utlåning. I sin årliga rapport "Finanssektorns stabilitet" varnade man för att den ökande utlåningen inte gick i takt med konjunkturutvecklingen.

För 185 år sedan, 1836, förbättrade posten i Sverige sin service avsevärt, när den så kallade snällpostförbindelsen mellan Jönköping och Stockholm togs i bruk. Postbefordran skulle hädanefter ske två gånger i veckan i vardera riktningen och med gästgivarskjuts efter två hästar. Det skulle därmed gå snabbare. En mil skulle kunna avverkas på en och en kvarts timme.

Hört och hänt

Någon lång barndom hann nog inte prinsessan Filippa av England få. För 615 år sedan, 1406, kröntes den blott tolvåriga flickan till unionsdrottning av Sverige, Norge och Danmark. Några veckor tidigare hade hon gift sig med den dubbelt så gamle unionskungen Erik av Pommern. Filippa fick dock visst politiskt inflytande och var 1423-1425 regent när Erik gjorde en pilgrimsresa till Jerusalem.

Siffran

14...

... personer miste livet när ett flygplan för 25 år sedan, 1996, störtade i norra Guatemala. Tolv av de avlidna var turister som skulle till de världsberömda mayatemplen i Tikal.

Den amerikanske artisten Lyle Lovett fyller 64 år i dag.
Den amerikanske artisten Lyle Lovett fyller 64 år i dag.Foto: Al Wagner/AP/TT

Grattis!

För 64 år sedan, 1957, föddes den amerikanske sångaren och kompositören Lyle Lovett. Han skivdebuterade 1986 med albumet ”Lyle Lovett”. Därefter följde album som ”Pontiac” (1987) och ”Joshua Judges Ruth” (1992). Lovett har kombinerat bland annat country, jazz och pop. Han har också skrivit filmmusik och dykt upp som skådespelare, exempelvis i ”Short cuts” (1993). Senaste albumet, "Release me", kom 2012.

För 56 år sedan, 1965, föddes den danska författaren och konstnären Kirsten Hammann. Hennes första bok som kom 1992 var en diktsamling, ”Mellan tänderna”. Därefter fick hon dagboksromanen ”Vera Winkelwir” (1994) publicerad. Den har följts av flera romaner, däribland ”Alene hjemme” (2015). Hammann har också gjort videokonst.

Namn vi minns

För 39 år sedan, 1982, avled den amerikanska filmregissören King Vidor, 88 år gammal. Han slog igenom redan under stumfilmseran men klarade övergången till ljudfilm galant och ansågs som en av Hollywoods mest betydelsefulla filmskapare. Bland hans mest kända filmer finns västerndramat ”Duell i solen” (1946) och Tolstoyfilmatiseringen ”Krig och fred” (1956).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons