Annons

Återblick – detta har hänt den 1 december

Publicerad 1 december 2021

Namnsdagen

I dag har Oskar och Ossian namnsdag.

Oskar eller Oscar är engelskt, men härstammar från ett iriskt namn, bildat av orden os, hjort, och cara, vän. Det blev på modet i Sverige på 1800-talet, för att sedan bli mindre populärt, innan ett uppsving i slutet av 1900-talet. Omkring 84 500 bär namnet, cirka 40 800 kallas så, med medelåldern 21 år.

Ossian kommer från keltiskans Oisín, som har antagits vara diminutivformen av os, hjort. Det har funnits i svenskan sedan 1812. Omkring 3 500 heter Ossian, cirka 1 700 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 12 år.

Citatet

"Om man aldrig smickrade sig själv, skulle man ha få nöjen."

François de la Rochefoucauld, fransk författare, 1613–1680

Testa din brandvarnare i dag, uppmanar Brandskyddsföreningen.
Testa din brandvarnare i dag, uppmanar Brandskyddsföreningen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Bemärkelsedagen

I dag är det brandvarnardagen. Den kom till efter ett beslut i nordiska ministerrådet och är en uppmaning om att man ska kontrollera sina brandvarnares funktion och eventuellt byta batterierna.

Det hände då

För 45 år sedan, 1976, avslöjades en mutskandal i USA. Det visade sig att Sydkorea hade bestuckit kongressledamöter med miljontals dollar för att de skulle föra fram särskilda frågor i kongressen.

För 75 år sedan, 1946, blev det klart att svenskarna kunde skicka postpaket till alla länder i Europa genom det svenska postverket. Det sista landet som Posten slöt avtal med var Sovjetunionen som skrev på överenskommelsen denna dag.

Traditionen med julbock i Gävle fyller 50 år.
Traditionen med julbock i Gävle fyller 50 år.Foto: Mats Åstrand/TT

Hört och hänt

Redan den första julbocken i Gävle blev offer för den tvivelaktiga traditionen att bli uppbränd. För 55 år sedan, 1966, sattes den 13 meter höga, sju meter långa och fyra ton tunga halmbocken upp. Den fick stå kvar till nyårsnatten. Då brändes den ned av en man som senare åtalades för grov skadegörelse. Traditionen verkar vara svår att få stopp på, men samtidigt har julbocken blivit Gävles mest kända symbol.

Siffran

400...

... meter upp i luften krockade två flygmaskiner under en övningsflygning över Malmslätt utanför Linköping för 95 år sedan, 1926. Den ena piloten miste livet medan den andra lyckades glidflyga ned och landa.

Födelsedagar

För 77 år sedan, 1944, föddes sångaren Arja Saijonmaa. Hon har sjungit det mesta från visa till klassiskt, samarbetat med den grekiske kompositören Mikis Theodorakis, tolkat chilenskan Violeta Parras sång ”Jag vill tacka livet” och sjungit Jan Hammarlunds ”Jag vill leva i Europa”. Saijonmaa har också skrivit böcker, bland annat om finsk bastukultur: ”Sauna” (2000), och ”Sauna: Min väg till skönhet och inre ro” (2013). I Melodifestivalen 2019 tävlade hon med bidraget "Mina fyra årstider".

För 76 år sedan, 1945, föddes den amerikanska skådespelaren och sångerskan Bette Midler. Efter mindre roller och skivsläpp satte hon upp en egen show på Broadway år 1974: ”Bette! Divine madness”. Fem år senare slog hon igenom på vita duken med ”Rose”. Därefter har hon medverkat i filmer som ”Hjärtlösa typer” (1986), ”Före detta fruars klubb” (1996) och "The Stepford wives" (2004). Hon medverkade även i dramat "The Glorias" (2020) om aktivisten Gloria Steinem.

Namn vi minns

För 34 år sedan, 1987, avled den amerikanska författaren James Baldwin (född 1924). Han var tongivande i debatten om rasfrågorna och socialt utanförskap. Baldwin var länge en av USA:s mest kända och omdiskuterade svarta författare, och hans texter ligger till grund för den prisbelönta dokumentären ”I am not your negro” (2016).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons