Annons

”Anders ivrade alltid för fortsatt utveckling”

Anders Steene, Täby, har gått ur tiden i en ålder av 79 år.
Publicerad 2 mars 2023
Anders Steene blev 79 år.
Anders Steene blev 79 år.Foto: Privat

Docent Anders Steene är vida känd inom akademin som pionjären för turism inom högre utbildning. I samband med högskolereformen 1977 då Högskolan i Kalmar etablerades, var han en drivande kraft för att den turismutbildning som initierats, skulle etableras vid lärosätet i Kalmar. Tillsammans med Högskolan i Östersund och Högskolan i Falun/Borlänge blev Högskolan i Kalmar ett av tre lärosäten som startade en högskoleutbildning inom turism 1978. Turism- och rekreationslinjen var en tvåårig utbildning som ledde till en högskoleexamen. I samband med nästa högskolereform 1993 utvecklades utbildning till treårig med rätt att utfärda kandidatexamen.

Anders ivrade alltid för fortsatt utveckling och drev målmedvetet, i samklang med akademin och det omgivande samhället, utbildningen framåt och vidare. I detta arbete, initierade han även ämnet turismvetenskap som en egen disciplin i akademin och utvecklade parallellt goda relationer med internationella samarbetspartners inom högre utbildning och forskning och nätverk inom ramen för turism. Det arbetet ligger än i dag som grund för utbildningens och forskningens fortsatta utveckling och fortlevnad inom turism i Kalmar, idag vid Linnéuniversitetet.

Annons

Anders hade en alltid en nära kontakt med rese- och turismbranschen. Det föranledde till att han ivrade för att denna branschs historia inte fick gå om intet. I nära samarbete med föreningen Svenska Resebranschens Seniorer, påbörjades en insamling av material från branschens tidiga åldrar. Gåvorna skänktes såväl från rese- och turismföretag och organisationer som enskilda personer som arbetat i branschen. Den totala samlingen uppgick till cirka 15 000 artiklar. Syftet var att utveckla ett publikt resemuseum i Kalmar samtidigt som samlingarna kunde användas i forskningssyfte. Tyvärr kunde inte denna dröm förverkligas och insamlat material skänktes till Centrum för näringslivshistoria i Bromma för att på det sättet få möjlighet att finnas för eftervärlden.

Parallellt med sitt arbete som programansvarig för utbildningen, forskade Anders aktivt inom området. Anders publicerade artiklar i vetenskapliga tidskrifter, skrev läroböcker och författade krönikor i tidskrifter inom turism. Med sin expertis medverkade Anders också i många externa utredningar inom området. Anders valde att lämna Linnéuniversitetet och Kalmar 2001 för fortsatt utveckling och gärning inom turism vid högskolan i Södertörn.

Vi kommer ihåg Anders som en mycket god kollega och sitt värnande om sina studenter.

Våra tankar går till familjen.

Lärar- och forskarkollegiet inom turismvetenskap vid Linnéuniversitetet

genom programansvarig Anneli Andersson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons