Annons

”Alf var kantor och hade absolut gehör och kunde stämma orgelpipor”

Kantor Alf Ohlsson, Sandgårdsborg, har avlidit vid 91 års ålder.
Publicerad 2 april 2022
Alf Ohlsson blev 91 år.
Alf Ohlsson blev 91 år.Foto: Privat

När jag tänker tillbaka på alla de stunder i olika sammanhang som jag haft tillsammans med Alf kommer alltid hembygdsföreningen upp i minnet. På föreningens första årsmöte, som hölls i skolan, visade Alf och jag ljusbilder på en bakvänd karta på sitt stativ med kyrkliga ungdomsföreningens gamla projektor. Bilderna var sex gånger sex centimeter och var tagna av Alf tillsammans med hans synnerligen gode vän John Larsson i Södra Sandby.

John och Alf hade många gemensamma intressen, bland annat svampplockning och de gjorde långa vandringar i sjömarker och på alvar. John var ombud för Riksantikvarien och hade hand om de utgrävningar som gjordes sydväst om Sandgårdsborg så där var Alf med och grävde. Alf var också med vid utgrävningarna i Eketorps borg. I hembygdsföreningens första sockenbok har Alf ett kapitel om kyrkorglarna i Sandby och Gårdby. Alf var kantor och hade absolut gehör och kunde stämma orgelpipor.

Annons

I andra sockenboken har Alf gjort ett stort arbete med att ordna alla anteckningar från studiecirkeln om vår dialekt i alfabetisk ordning med ordförklaringar. I samma bok har Alf ytterligare fyra kapitel. Om ett utvandrarkontrakt, om Sandgårdsborg och om kyrkskeppsbygget där Alf var med. Han har också del i kapitlet om kyrkan och bygden.

Alf var med i bokbindarsällskapet och var en skicklig och noggrann bokbindare men jag minns honom bäst vid kaffebordet som berättare av mustiga historier om folk förr i hans hemtrakt och alltid på den dialekt som var hans signum.

Alf och John Larsson gjorde som sagt långa vandringar och vid ett tillfälle på Äggbackarna öster om Södra Sandby hittade de en tunn kalkstensflisa med fina fossiler i ytan. De tog med flisan i Alfs bil till folkhögskolan i Skogsby och lämnade den till en av lärarna. Den kunde bli till hjälp vid någon undervisning. När Alf några år senare arbetade som vaktmästare på skolan hittade han flisan slängd på en skräphög. Han tog den tillvara och den finns nu i en glasmonter i passagen mellan gamla skolan och aulan. Så kan flisan ses som en symbol för Alfs allomfattande intresse.

Per-Åke Johansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons