Annons

Yvonne, 74, om isoleringen: ”Människor ställer upp för varandra”

En isolering under flera veckor, kanske månader. Hur klarar man det som 70-plussare?
Inte på egen hand.
74-åriga Yvonne Bergqvist är glad över dem som hjälper äldre att slippa gå till matbutikerna. Och hon har hittat ett sätt att kunna träffa sina vänner ändå.
Bläsinge • Publicerad 18 mars 2020
Yvonne Bergqvist, arkivfoto.
Yvonne Bergqvist, arkivfoto.Foto: Johan Nordström

Hon är fullt frisk men följer Folkhälsomyndighetens råd till äldre över 70 år att sluta gå och handla. Syftet är att inte många ska bli allvarligt sjuka samtidigt.

– Jag vill som 74-åring klara den här perioden. Jag tänker på smittspridning och belastningen på sjukvården. Jag har en dotter i byn och hon eller hennes man handlar åt mig, berättar Yvonne Bergqvist från Bläsinge på Öland.

Annons

Liksom andra äldre är hon orolig för vad en längre tids isolering innebär. SPF, Folkhögskolan, alla hennes aktiviteter och träffpunkter stänger ner för att minska smittspridning av corona-virus.

TV: Fyra saker att göra om du blir satt i hemmakarantän:

Här saknas innehåll

Äldre över 70 år är en riskgrupp som Folkhälsomyndigheten vill skydda.

– Man ska hålla sig undan i vår ålder, men man behöver inte hålla sig inomhus. Jag gjorde så i dag att jag åkte till Bläsinge hamn och träffade två kompisar. Vi höll minst två meters avstånd och promenerade tillsammans. Vi satt och pratade där i ett hörn för att inte bli helt isolerade, berättar hon.

– Många äldre blir väldigt ensamma. Om det blir långdraget tar det ju på människor.

Yvonne Bergqvist filmade en båt på väg in i Bläsinge hamn vid dagens promenad med två vänner.
Yvonne Bergqvist filmade en båt på väg in i Bläsinge hamn vid dagens promenad med två vänner.

Det är något som skrämmer.

Samtidigt vill Yvonne Bergqvist lyfta fram alla de fina initiativ som kommer nu. Bland annat i Facebookgruppen Norra Möckleby socken, där bybor erbjuder sig att handla åt äldre eller riskgrupper som isolerar sig för att inte bli smittade.

– När det väl gäller ställer människor upp för varandra, säger hon.

Liknande initiativ dyker nu upp runt om på Öland och på andra ställen. Även butiker kommer med lösningar för att äldre ska få hjälp med inköpen.

–.I dessa tider ser man den goda sidan som finns i alla människor. Den värmer och behöver få synas.

Även om de bor nära träffar Yvonne Bergqvist inte sin dotter med familj just nu.

Annons

– Hon har barn och var nyligen en vända till Stockholm och kommer inte heller in till mig. Vi får träffas i trädgården i så fall. Jag är lite halvisolerad.

Fakta

Så skyddar du de äldre (TT)

Råden till de äldre handlar bland annat om att i möjligaste mån undvika kollektivtrafik, affärer och andra offentliga lokaler. Därför kommer många att behöva hjälp med att handla exempelvis mat, skriver TT.

Men hur ska du som vill hjälpa en äldre släkting eller granne göra?

Självklart ska du som har någon sorts sjukdomssymptom hålla dig undan. Det allra viktigaste annars är att tänka på handhygienen och att hålla det fysiska avståndet.

– Man kan hänga en kasse på dörren. Man kan lämna över den också, men man behöver inte ta i hand, kramas eller pussas, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen till TT.

– Det är en kontaktsmitta. Det är ungefär två meter, sedan är det väldigt liten risk att smittas.

Det finns däremot inga begränsningar för vad man bör handla med anledning av viruset. Det går också alldeles utmärkt att laga mat hemma som man sedan levererar till en äldre person.

– Ja, absolut. Det här sprids inte med mat eller föremål, utan från person till person, säger Anders Tegnell.

Exakt hur länge äldre personer kommer att behöva hålla sig isolerade är svårt att säga, enligt Tegnell.

– Man måste förbereda sig på att det kan handla om ett par månader. Det måste man vara öppen med, att det inte bara är en vecka eller två, säger han.

– Därför är det viktigt att vi pratar om det jobbiga i att vara isolerad och försöka hitta på olika lösningar för det.

Vanliga telefonsamtal gör mycket för det sociala.

– Därför vill vi uppmana alla att bry sig om varandra, nu när man inte kan mötas fysiskt. Att ringa till varandra, gärna med jämna mellanrum, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO (Pensionärernas riksorganisation).

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons