Annons

Villkorlig dom för förre energi-vd:n

Emmaboda energis förre vd har av Kalmar tingsrätt dömts villkorligt för trolöshet mot huvudman.
Emmaboda • Publicerad 30 oktober 2009

Frågan om omständigheterna kring den förre vd:n som för drygt två år sedan fick lämna sin post med omedelbar verkan har stötts och blötts under lång tid. Under utredningen visade det sig dock snabbt att vd:n inte gjort sig skyldig till något brott i samband med militärfordonen.

Dessa hade kommunen fått av försvarsmakten och vd:n skulle skrota några av dem eftersom det av överlåtelsen från försvaret framgick att fordonen inte fick säljas vidare.

Annons

Det tycktes dock inledningsvis som om vd:n hade gjort detta på eget bevåg, men så var det inte.

Det saken sedan kommit att gälla är det ursprungliga skälet till att vd:n fick sluta, nämligen de fem värmepumpar som vd:n låtit anställda köpa för sammanlagt 42 181 kronor. Det skedde i samband med byggnationen av fjärrvärmecentralen i Vissefjärda där det behövdes en värmepump. Enligt vd:n var det då kampanj på dessa pumpar och han erbjöd anställda att köpa. Tre personer anmälde intresse för fem pumpar och beställning gjordes. I beställningen ingick en pump till värmecentralen. Pumparna överlämnades sedan till de anställda som betalade vd:n kontant. Något kvitto lämnades dock inte ut, och pengarna lade vd:n i ett kuvert som han sedan stoppade in i bokhyllan på kontoret.

Det var energibolagets revisor som upptäckte fakturan på värmepumpar. Dock fanns det ingen värmepump på fjärrvärmecentralen och revisorn och bolagets ekonomichef frågade vd:n varför.

Vd:n svarade att vädret varit sådant att värmepumpen inte behövts och att tre anställda fått köpa pumpar. Frågor följde om varför vd:n inte redovisat att han fått pengarna. Hela summan fanns dock på hans kontor, och i förhör har vd:n sagt att han först inte visste hur pengarna skulle redovisas och att han sedan glömde bort dem.

Tingsrätten menar i sin dom att vd:n missbrukat sin ställning i bolaget, men man pekar också på att vd:n, som lever ett socialt välordnat liv, blev av med sin tjänst och att han haft svårt att få andra jobb på grund av det inträffade. Därför ska inte den villkorliga domen förenas med dagsböter.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons