Annons

Tummen ner för regeringsplaner

Regeringen vill lägga ner det industritekniska programmet på gymnasiet och ersätta med en ny inriktning på teknikprogrammet. Men planerna applåderas inte.
Emmaboda • Publicerad 19 augusti 2013
Vilhelm Mobergsgymnasiets industritekniska program är populärt.Foto: Jan Andersson
Vilhelm Mobergsgymnasiets industritekniska program är populärt.Foto: Jan AnderssonFoto: Jan Andersson

I Emmaboda lockar det industritekniska programmet många elever till skillnad från i många andra kommuner där det är få sökande.

– Istället tycker jag att regeringen borde titta på hur de gymnasier jobbar som har många elever på sitt industritekniska program och som har hög kvalitet på sin undervisning, säger Ulf Nilsson, rektor på Vilhelm Mobergsgymnasiet i Emmaboda.

Annons

På riksplanet är det industritekniska programmet gymnasieskolans minst populära med drygt 2 200 sökande förra året.

Men i Emmaboda har industriprogrammet gott rykte och lockar elever, inte bara från den egna kommunen utan även många utifrån. Fast man har också teknikprogrammet så även den inriktningen finns i Emmaboda.

När regeringen nyligen avslöjade sina planer meddelade man att de elever som redan har börjat på det industritekniska programmet ska få gå klar sin utbildning.

Hur förändringarna ska genomföras ska nu en statlig utredning se över.

– Nu vet vi inte vad utredningen kommer fram till. Kanske blir det bara små ­förändringar trots allt, säger Ulf Nilsson.

Hur som helst kommer de elever som nästa vecka börjar sin utbildning på Vilhelm Mobergsgymnasiets industritekniska program att få gå klar sin utbildning.

– Det blir även intag nästa läsår. Det är först 2015 som det eventuellt kan bli förändringar, säger Ulf Nilsson, som pekar på att den statliga utredningen inte ens på­börjats.

Industritekniska programmet på Vilhelm Mobergsgymnasiet tar in 16 elever innevarande läsår. Där finns elever från i stort sett hela sydöstra Sverige.

Ulf Nilsson är inte så förtjust i bildningsminister Jan Björklunds (FP) utspel.

– Den typen av utspel kan få negativa konsekvenser. Det hade varit bättre att komma med ett utspel när utredningen är klar.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons