Annons

Spelgalen tjäder vårtecken i Emmaboda

Många längtar efter våren. Och de får längta ett tag till.
Emmaboda • Publicerad 10 februari 2012
En spelgalen tjäder - ett vårtecken siktat i Emmaboda, uppger TT.
En spelgalen tjäder - ett vårtecken siktat i Emmaboda, uppger TT.Foto: Helmuth Petersson

Enligt SMHI finns ingen vår i sikte under de närmaste tio dagarna. Ett "vårtecken" har dock visat sig i Emmaboda – en spelgalen tjäder.

Som vanligt väntas södra Skåne få glädje av våren först. Men exakt när den kommer till Falsterbo är osäkert.

Annons

– Under de närmaste tio dagarna blir det enstaka plusgrader längst i söder, men inte så att det kan kallas vår, säger meteorolog Emil Björck vid SMHI.

Den meteorologiska våren infaller när det varit plusgrader dygnet runt i sju dygn. Och det ska ske efter den 15 februari.

– Före den 15 februari kallar vi det inte vår, även om det varit plusgrader i sju dygn, säger Emil Björck.

I norra Norrland är det inte lönt att plocka fram vårkänslorna på länge än. Dit kommer inte våren förrän omkring den 15 maj.

Den spelgalna tjädern i Småland har förmodligen fått en psykisk knäpp. Tjädern börjar normalt inte spela förrän i april–maj, enligt biolog Lars-Åke Janzon vid Naturhistoriska riksmuseet.

– Några vårtecken har jag inte sett här i Stockholmstrakten utom att vissa fåglar, till exempel talgoxe och grönsiska, har ändrat sin sång till mer vårlika toner, säger han.

Då är det bättre ställt i Malmö, där hasseln blommar och snödroppar och vintergäck förekommit sedan januari.

TT, Tidningarnas telegrambyrå

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons