Annons

Snöröjning kostar 20 000 kronor i timmen

Närmare 20 000 kronor i timmen. Så mycket kostar Emmaboda kommuns snöröjning i de olika tätorterna.
Emmaboda • Publicerad 24 februari 2010
Kommunen har ett 20-tal olika fordon i gång i kommunens olika tätorter för att få bort snön från gator och gång- och cykelvägar.
Kommunen har ett 20-tal olika fordon i gång i kommunens olika tätorter för att få bort snön från gator och gång- och cykelvägar.Foto: Ellinor Hammar

– Hur stor kostnaden är beror på om det är jobb dagtid eller övertid, säger Emmaboda kommuns tekniske chef Erling Karlsson.

– Sedan får det bli sommarunderhåll på gator och torg för de pengar som eventuellt finns kvar.

Annons

Men summan 20 000 kronor i timmen avser endast den snöröjning som kommunens tekniska kontor har ansvaret för. Sedan tillkommer exempelvis det kommunala bostadsbolaget EBA:s och kommunala fastighetsbolaget Emfabs snöröjningskostnader.

Enskilda vägars snöplogning på landsbygden är inte heller medräknad.

Kommunen har de senaste månaderna haft ett 20-tal olika fordon i gång i kommunens olika tätorter för att få bort snön från gator och gång- och cykelvägar.

Var slutnotan för snöröjningen kommer att hamna är osäkert. Det är väl bara ett som är säkert i det sammanhanget och det är att den blir hög.

Kan det resultera i att investeringsprojekt skjuts på framtiden?

– Jag har svårt att se att det kan påverka investeringar utan det blir i så fall mindre pengar till driften och det blir alltså mindre pengar till vägunderhållet i sommar.

Hur många miljoner kommer snöröjningen att kosta?

– Svårt att säga en summa så där rakt upp och ner eftersom det finns en viss eftersläpning när det gäller fakturering från vissa entreprenörer. Och om jag skulle nämna ett belopp redan nu finns bara risken att det blir helt fel.

Kan du erinra dig när ni hade så mycket arbete med snöröjningen?

– Kanske inte så lång period som nu, men vi hade nog lika mycket jobb med snön både 2005 och 2006 fast då var det under en kortare period. I år är det kostnadsmässigt värre eftersom det varit snö och kyla sedan mitten av december.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons