Annons

Sexåring får rätt till hjälp

En sexårig flicka nekades personlig assistans av kommunen. Men efter överklagande till högre instans får flickan den önskade hjälpen.
Emmaboda • Publicerad 31 augusti 2013

Förvaltningsrätten i Växjö, som bifallit överklagandet, överlämnar nu åt Emmaboda kommun att beräkna omfattningen av den personliga assistansen där även andra hjälpbehov ingår.

Flickan och hennes vårdnadshavare anser att hon behöver hjälp hela dygnet. Hon har en diagnosticerad utvecklingsstörning och ingår i personkretsen enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktions­hindrade.

Annons

Bildningsnämnden i Emmaboda ville däremot att överklagandet skulle avslås då man ansåg att flickan jämfört med andra barn i samma ålder inte har så pass stort behov av hjälp som avses i LSS.

Nämnden pekade på att stora delar av hennes hjälpbehov är sådant som även andra barn i hennes ålder behöver hjälp med som exempelvis att sköta sin hygien, påklädning med mera. Delar som faller under föräldraansvaret.

I en utredning som gjorts saknas tidsangivelser för hur lång tid av- och påklädning, hygien och toalett­besök tar. Kommunen anger att det rör sig om ett fåtal timmar men förvaltningsrätten menar att det rör sig om mer än så.

I den medicinska utredningen framkommer bland annat att flickan är mycket hyperaktiv. Hon förstår inte vad som är farligt och följer inte uppmaningar vilket innebär ständig uppsikt och kräver kontinuerlig övervakning.

Vidare står det att läsa att om hon inte får i sig mat dygnet runt med ett par timmars intervall får hon blodsockerfall vilket utlöser kramp­anfall och kan göra att hennes hjärnskada förvärras. Enligt utredningen har hon ett stort ökat behov av ständig övervakning och stöd i sin vardag hela dygnet.

Mot den bakgrunden konstaterar förvaltningsrätten att visst avdrag ska göras för föräldraansvar eftersom alla fem-sexåriga barn ­kräver viss tillsyn, men att de vanligtvis kan gå bredvid sina föräldrar i trafiken, leka självständigt i annat rum, hos en vän eller på en när­belägen lekplats, äta, klä på sig själv och gå på toa.

De behöver heller inte väckas nattetid, matas eller bytas blöjor på och kan i viss mån samtala självständigt.

Därför slår förvaltningsrätten fast att den sexåriga flickan i Emmaboda upp­fyller de behov som krävs för att få personlig assistans.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons