Annons

Sänkt straff för förare i dödsolycka

Hovrätten sänker kraftigt straffet för föraren av den bil som förra året körde av vägen i Vissefjärda varvid en ung man dog
Emmaboda • Publicerad 4 december 2003

Det var den 9 november 2002 som föraren tappade kontrollen över fordonet, en stulen Saab, körde ned i ett dike, kolliderade med en sten och två träd.

Föraren, en 23-åring från Lund, klarade sig mirakulöst medan passageraren, en 18-åring från Blekinge, omkom.

Annons

Fick 1,5 år av tingsrätten

Tidigare i år fällde tingsrätten i Kalmar 23-åringen för bland annat grovt vållande till annans död och dömde honom till fängelse i 1,5 år.

I stora drag gör hovrätten samma bedömning vad gäller olycksförloppet som tingsrätten. Däremot menar den högre rättsinstansen att det inte är styrkt att föraren varit grovt oaktsam. Han fälls därför bara för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död av normalgraden. Detta medför också att straffet sänks betydligt, från 1,5 år till sex månaders fängelse.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons