Annons

Ny ordförande vill skapa mötesplats

En ny restaurang som en mötesplats mitt i byn och ett nytt fritids.
Ännu finns inte inga konkreta planer, men funderingar finns och i Långasjö brukar funderingar bli verklighet.
Emmaboda • Publicerad 6 augusti 2013
Victor Karlsson, småbarnsfar och nyvald ordförande i Långasjö Sockenråd. Här med dottern Olympia.Foto: Stefan Theander

För ett antal år sedan brann den gamla restaurangen ner. Därmed försvann en mötesplats för turister och ortsbefolkningen. Tankarna på en återuppbyggnad har funnits länge och en av dem som har tänkt är Victor Karlsson. Han går ner till badplatsen vid sjön och pekar ut en plats som numera är beväxt med gräs och träd.

– Här någonstans, kanske säger han. Vi måste se till att göra Långasjö attraktivt. En mötesplats behövs och de unga måste ha aktiviteter.

Annons

Victor Karlsson är nyvald ordförande i sockenrådet. För en utomstående klingar ordet av kaffedrickande, en allt mindre skara äldre herrar och en skriande brist på unga som vill föra traditioner och utveckling framåt.

Det är ungefär en så felaktig beskrivning man kan tänka sig. Sockenrådet binder ihop alla de ideella föreningarna och har ett tungt inflytande i bygden. Återväxten är det inget fel på, den ideella sektorn växer och frodas. Så mycket att det både blivit ett begrepp och ett forskningsprojekt inom Linnéuniversitetet. Långasjöandan kallas det. Nyckelorden är att hålla ihop för att föra utvecklingen framåt.

Victor Karlson är själv en del av begreppet. Vid sidan av heltidsjobbet i skogsmaskinen är han också plutonsbefäl inom hemvärnet, småbarnsfar till tre barn och, som sagt, numera också ordförande i sockenrådet - kanske den mest inflytelserika posten i byn.

– Det blir en hel del möten vid köksbordet, konstaterar han. Byn är liten, man känner varandra och kan lätt pratas vid. Det är så det fungerar, säger han.

Hustrun Anna var tveksam till ännu ett uppdrag för makens del, men fick böja sig. Själv är hon vid sidan av sitt jobb djupt engagerad i tidningen Träskoposten som ges ut fyra gånger per år med en i sammanhanget imponerande upplaga. Tidningen är en av många stoltheter i bygden och produceras helt ideellt.

Så hur blir det då med en ny restaurang och ett nytt fritids? Frågan hänger i luften, men ett tips är att svänga förbi för att ta en bit mat om fem år kanske.

Stefan Theander
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons