Annons

Ny industriutbildning lockar många

Intresset för att gå ITT-Flygts nya industriutbildning är stort, och på torsdagen samlades intresserade för information i Flygthallen.
Emmaboda • Publicerad 29 september 2006
Johanna Strand, Jasmina Teljigovic och Teuta Albajarak hoppas komma in på ITT-Flygts nya eftergymnasiala utbildning.
Johanna Strand, Jasmina Teljigovic och Teuta Albajarak hoppas komma in på ITT-Flygts nya eftergymnasiala utbildning.Foto: Peter Lejon

Barometern-OT kunde i förra veckan berätta att ITT-Flygt i samverkan med Arbetsförmedlingen och Lernia startar sin nya eftergymnasiala industriutbildning Tekniklyftet den 31 oktober som sedan pågår fram till jul 2007. 14 utbildningsplatser finns, alla som antas är åtminstone garanterade sommarjobb nästa år och särskilt fokus ligger på arbetslösa eller visstidsanställda personer som bor i Emmaboda och omgivande kommuner och som har godkända betyg i gymnasieskolans kärnämnen svenska, engelska och matematik.

Svårt med personal Skälet till detta är att gymnasieskolor runt om i landet kraftigt har skurit ner på industriutbildningar, och därför är det många gånger vanskligt för i synnerhet verkstadsindustrin att få tillgång till personal med den rätta kompetensen.

Annons

- Den här utbildningen är specialinriktad på karaktärsämnena och arbetsplatsbaserad inlärning. Maskinbearbetning - CNC-teknik i synnerhet står högt på dagordningen, och utbildningen ger stor chans till jobb på ITT-Flygt och inom annan verkstadsindustri, säger personalkonsulten Per-Ola Johansson som är utbildningsansvarig från ITT-Flygts sida.

I dagsläget har 6 ansökningar lämnats till arbetsförmedlingen i Emmaboda, men en veckas ansökningstid återstår och ett 40-tal intresserade kom till informationen på torsdagen. En av dem var 23-årige Johan Sundkvist från Nybro.

- Jag jobbar som elevassistent ett fåtal timmar i veckan och det är en visstidsanställning. Jag har tidigare inte varit intresserad av industrijobb, men nu har jag ändrat mig helt. Det här låter mycket lockande, säger han.

"Låter lockande" Vi bytte även några ord med Johanna Strand, Lindås, Jasmina Teljigovic, Emmaboda och Teuta Albajarak, Lindås. De är samtliga utan arbete och är verksamma på kommunens datortek.

- Jag hoppas verkligen på att komma in. Flera i min familj jobbar på företaget och trivs utmärkt, säger Johanna Strand.

- Jag har inte funderat på industrijobb tidigare, men det här låter lockande och tryggt inför framtiden, säger Jasmina Teljigovic.

Det är alltså arbetsförmedlingen som tar emot ansökningarna och tillsammans med ITT-Flygt ska man genom bland annat intervjuer ta ut 14 personer till den nya utbildningens första omgång.

- Vi har hittills fått in sex ansökningar, men räknar med många fler, säger Erland Torstensson från arbetsförmedlingen.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons