GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nazist överklagar hets mot folkgrupp dom

Sebastian Karlsson överklagar tingsrättens dom för hets mot folkgrupp.
Inläggen är att betrakta antingen skämt eller som inlägg i en politisk debatt, anser han.
Emmaboda • Publicerad 31 juli 2014

För knappt en månad sedan dömdes Sebastian Karlsson som ansvarig utgivare av nättidningen Realisten till dagsböter av Stockholms tingsrätt. Detta efter att ha godkänt främlingsfientliga kommentarer. Sajten uppmanade bland annat till våld mot och hat mot homosexuella, romer och somalier.

Totalt handlar det om nio kommentarer som legat på nätet i anslutning till artiklar. Ett exempel var en artikel under rubriken "Löss och ovälkommen ohyra". Där skrevs kommentaren "...är det fler än jag som tänker på somalier".

Enligt överklagan är läsarkommentarerna inte att betrakta som hets mot folkgrupp , utan kan uppfattas som inlägg i en politisk debatt. I några fall handlar det om humor, alternativt ett dåligt skämt.

Det är den ideella föreningen Juridikfronten som reagerat på sajten innehåll och anmält. Sebastian Karlsson är boende i Emmaboda och förstanamn på Svenskarnas partis lista i Emmaboda.

Stefan Theander
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.