Annons

Många villiga att betala för hemtjänst

Folk ser ut att använda hemtjänsten i Emmaboda kommun i lika stor omfattning som tidigare, trots att den efter årsskiftet inte längre är gratis.
Emmaboda • Publicerad 20 december 2003

- Fem personer har sagt upp städning, en tvätt och en sitt larm, det är allt, redovisade socialchef Carina Leijon på socialnämndens sammanträde på torsdagen.

Med andra ord har det inte varit någon anhopning av uppsägningar av tjänster med anledning av att avgifter införs på hemtjänsten från den 1 januari.

Annons

Däremot har socialkontoret fått en hel del frågor om

hur blanketten om inkomstuppgifter med mera ska fyllas

i.

Personlig omvårdnad gratis

Som vi tidigare berättat blir hemtjänsten inte helt avgiftsfri nästa år. Avgifter införs på delar som gäller bostadsservicen, som exempelvis städning och tvätt. Däremot fortsätter den del som rör den personliga omvårdnaden att vara gratis. Det finns dock ett tak så att ingen person ska behöva betala mer än 1 544 kronor i månaden.

I debatten har det tidigare pekats på svårigheten att avgöra om det vid vissa besök från hemtjänsten handlar om personlig omvårdnad eller bostadsservice.

Det kan ju exempelvis vara fall då någon blir magsjuk och besöket egentligen var personlig omvårdnad, men där följden också blir tvätt och städning.

Syftet med besöket avgör

Vad som då är avgörande är vilket syftet med besöket är.

I det aktuella fallet har personalen åkt dit för personlig omvårdnad och då ska ingen avgift tas ut för den extra tvätt och städning som blivit följden av hälsotillståndet.

Annons

Socialnämnden fastställde också att enskild som får hemtjänst från en anhörig som får anhörigstöd från kommunen ska betala avgift enligt gällande hemtjänsttaxa.

- Men det handlar om undantagsfall. För den hjälp som anhöriga med anhörigstöd ger är nästan uteslutande personlig omvårdnad och denna

är ju även i fortsättningen

gratis, sade socialchef Carina Leijon.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons