Annons

Klart för två 3G-master till

Kommunen säger ja till ytterligare två 3G-master, men det är ingen enig bygg- och miljönämnd som ger bygglov för anläggningarna i Kimramåla och Östra Hällasjö.
Emmaboda • Publicerad 18 december 2003

När det gäller masten i Kimramåla yrkade Jan Bertilsson (mp) på avslag på bygglovsansökan medan ordföranden Per Adolfsson (s) och vice ordföranden Johan Jonsson (c) tillstyrkte.

Votering begärdes och då visade det sig att sju ledamöter tillstyrkte ett bygglov medan två ledamöter gjorde tummen ner. Förutom Jan Bertilsson även socialdemokraten Karl-Axel Bladh (s).

Annons

Begärde inte votering igen

3G-masten i Östra Hällasjö var nästa punkt på dagordningen och även i det fallet yrkade Jan Bertilsson på avslag. Däremot fann han det inte lönt att ännu en gång begära votering då han förmodligen ansåg utgången som ganska given.

Reserverade sig skriftligt

I båda fallen reserverade han sig dock skriftligt mot besluten. Jan Bertilsson anser att 3G-utbyggnaden måste läggas på is tills det bevisats att strålningen är ofarlig.

Vid förra sammanträdet beslutade nämnden att säga ja till en 3G-mast i Långasjö.

Förslag om lågstrålande zoner

Jan Bertilsson har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att lågstrålande zoner införs

i kommunen för att tillmötesgå och underlätta kvarboendet för elöverkänsliga personer och andra som oroas av den ökande elektromagnetiska strålningen.

Zonerna skulle tjäna som bostadsområde för el- och mikrovågskänsliga personer och även som rekreationsområden.

Jan Bertilsson pekar på att flera andra kommuner i landet redan har inrättat eller förbereder lågstrålningszoner.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons