Annons

Hemma från vänortsarbete

Efter ett tre dagar långt besök i den grekiska vänorten Lefkada är kommunalrådet Ann-Marie Fagerström återigen på plats i Emmaboda.
Emmaboda • Publicerad 3 augusti 2013
Ann-Marie Fagerström med det tvillingavtal som kommunerna undertecknade på Lefkada.Foto: Jan Andersson
Ann-Marie Fagerström med det tvillingavtal som kommunerna undertecknade på Lefkada.Foto: Jan AnderssonFoto: Jan Andersson

– Det är väldigt mycket vi tar med oss från besöket på Lefkada, säger Ann-Marie Fagerström, som besökte den grekiska ön tillsammans med ekonomichef Jan Demerud och turismansvarige Veronica Stålered.

På EU-seminariet deltog förutom Emmaboda även mindre kommuner från Cypern, Frankrike, Serbien, Ukraina, Rumänien och Grekland samt en av Lefkadas grannkommuner.

Annons

Saknades gjorde däremot inbjudna kommuner från Japan, Israel och Italien.

EU-seminariet handlade bland annat om hur de olika kommunerna arbetar med turism men också om skola, vattenförsörjning, ­hälsa och social välfärd.

Vad kan kommunen få ut av EU-seminariet i framtiden?

– Bland annat tecknades ett så kallat tvillingavtal mellan de närvarande kommunerna om samverkan i olika frågor och den cypriotiska kommunen fick i uppdrag att söka EU-pengar för att utveckla samarbetet, säger kommunalrådet.

– Från Emmabodas sida skulle vi gärna vilja involvera yngre människor i vänortsarbetet precis som redan är fallet när det gäller vår polska vänort där bland annat gymnasieklasser har haft olika samarbets­projekt.

Hon anser det viktigt att ungdomar från olika länder möts inte bara på internet utan även fysiskt.

Var det något som över­raskade övriga länders representanter när Emmaboda presenterade hur man jobbar på det kommunala planet?

– Framför allt vår goda ekonomiska situation. De kunde inte förstå att vi haft plusresultat flera år i följd och att vi har råd att bygga ut och modernisera våra skolor. Andra saker som imponerade på övriga delegationer var skolmaten och att vi kunde erbjuda barnomsorg på obekväma tider.

Det var för 28 år sedan som kommunerna Emmaboda och Lefkada knöt vänskapsband.

Lefkada ligger på den västra sidan i den grekiska ö-världen, cirka 40 mil från huvudstaden Athen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons