GUIDE: Allt om valet i Emmaboda – vi ger dig full koll innan du lägger din röst
Checka läget med oss ✓ Förutsättningarna ✓ Scenarier ✓ Viktigaste frågorna ✓ Politikerna ✓ Krönikorna ✓ Liverapportering.
Emmaboda kommun • Publicerad 2 september 2022 • Uppdaterad 5 september 2022

I skuggan av pandemin, i skuggan av kriget i Ukraina. Det är valår i Sverige, i våra regioner och i våra kommuner. Det angår alla, unga som gamla. Det finns frågor som är olika viktiga för oss och vägleder oss i våra val. Kanske har du bestämt dig redan, kanske har du inte det. Då har du ett gyllene läge att hitta aktuella och intressanta infallsvinklar här inför ditt beslut inför valet av parti. Missa inte våra liverapporteringar om valrörelsen på riksplanet, där nyhetsbyrån TT håller dig uppdaterad här, och det lokala valflödet där vi dagligen ger dig de senaste uppdateringarna hela vägen fram till och förbi valdagen. Ta hjälp av vår valkompass för att hitta din riktning, ta del av vårt valerbjudande som gratis låser upp allt vårt material i tre månader med en enkel och snabb registrering och få helheten i vår rapportering på vår valsajt där du utöver vår snabba nyhetsuppdatering hittar fördjupningar och inte minst allt från krönikörer som Jörg Carlsson och Marcus Oscarsson som synar politiker och partier inför valet.

Men framför allt – här hjälper vi dig att greppa läget i Emmaboda kommun:

Annons
Barometern-OT:s Birgitta Hultman ger dig en lägesbild inför valet 2022 i Emmaboda kommun.
Barometern-OT:s Birgitta Hultman ger dig en lägesbild inför valet 2022 i Emmaboda kommun.

Så är läget i Emmaboda inför valet

Barometern-OT:s Birgitta Hultman kommenterar läget i Emmaboda kommun: Det långvariga socialdemokratiska maktinnehavet bröts efter förra valet, då Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala partiet Bästa alternativet tog över, med sammanlagt 18 av fullmäktiges 41 mandat. Utanför stod S med 15 mandat, SD med 5 och MP med 1. Men samarbetet höll inte mandatperioden ut, under 2021 lämnade Bästa alternativet Alliansen. Först lämnade partiets gruppledare och tidigare socialdemokraten Bo-Eddie Rossbol partiet, och senare avgick även de två övriga BA ledamöterna, men alla tre satt kvar i fullmäktige som politiska vildar, Bo-Eddie Rossbol till och med som fullmäktiges ordförande. Alliansen fortsatte att styra, men i minoritet, och den stora frågan inför årets val är om Socialdemokraterna kan komma tillbaka till makten. Det är inte alls uteslutet med tanke på partiets långa ledarposition i Emmaboda och goda valvindar på riksplanet. Och försvinner Bästa alternativet?

Klicka dig fram till din kommun i grafiken här.

Här saknas innehåll

Så har det gått med partiernas vallöften

Hur blev det med löftena från förra valet? Vad har infriats, vad har inte blivit verklighet – och varför? Vi går igenom utfallet på din kommun, regionen och på riksdagsnivå i vårt eget valbokslut:

✓ Valbokslutet för Emmaboda kommun:

✓ Valbokslutet för Region Kalmar län:

✓ Valbokslutet för riksdagen:

Valets viktigaste frågor – i länet och i Emmaboda

Vår Emmabodaredaktion har ringat in frågor som sticker ut i kommunen. Reportern Peter Lejon tittar därför närmare på trygghetsfrågan i kommunen.

Vi har även ringat in de stora frågorna i Kalmar län, som även om de i våra exempel inte direkt är hämtade från Emmaboda kommun ändå i allra högsta grad berör och känns igen där. Vi lyfter fram röster kring skolans resultat, sjukvårdens köer, problemen kring segregation och brist på integration, den allt mer påtagligt heta frågan om energiförsörjningen, frågor som rör lag och trygghet samt klimat och matförsörjning. Här hittar du våra grepp – ämne för ämne:

✓ Skolan

Sofia Hedman, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: Dåliga resultat i grundskolan har lett till en debatt om skolans misslyckande och låga skolresultat som har pågått i många år. Våren 2021 var 86,2 procent av eleverna behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan och var fjärde elev hade underkänt betyg i minst ett ämne i nian. Det är ändå något bättre än året innan. Samtidigt är alla överens om att skolresultaten måste bli bättre, inte minst eftersom forskning visar att genomgånget gymnasium är en huvudfaktor för både jobb och hälsa i vuxenlivet. BarometernOT har besökt Bjurbäcksskolan i Emmaboda, den kommun i länet där lägst andel elever är behöriga till nationellt yrkesprogram. Sofia Hedman

✓ Sjukvården

Mats Andersson, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: I val efter val är sjukvården en av de frågor som väljarna prio riterar högst av alla. Svensk sjukvård är i stora drag väldigt bra. Men det finns problem. Exempelvis med att rekrytera personal, att ha resurser att ta hand om en befolkning med allt fler äldre och att klara stora kostnader för ny dyr teknik och nya mediciner. Ett annat stort bekymmer är de långa vårdköerna. I Kalmar län står i dag drygt 10 000 personer i vårdkö. Drygt var fjärde patient har väntat i över den lagstadgade maxväntetiden, 90 dagar. Ett exempel: väntetiden på länssjukhuset för att få en hörapparat utprovad är 15 månader.

✓ Segregationen

Karin Lagerström, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: Enligt undersökningsföretaget Novus är invandring/integration en av de frågor som rankas högst. I mars 2022 ansåg 45 procent av svenskarna att det är en viktig valfråga. Om inte integrationen av de nyanlända fungerar kan det leda till segregation och utanförskap. I länet finns ett antal bostadsområden som sticker ut i form av lågt valdeltagande, låga inkomster och hög andel personer med utländsk bakgrund. Kungshall i Nybro är ett och Norrliden i Kalmar ett annat. I nordöstra Kalmar Kalmar finns en knivskarp gräns mellan Norrliden och Berga, ett område med höga inkomster och högt valdeltagande. Barometern-OT har besökt de båda områdena för att få veta mer om hur det är att bo där och vad de boende själva tänker om skillnaderna.

✓ Energifrågan

Karin Lagerström, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: I mars 2022 ansåg 38 procent av svenskarna att det är en viktig valfråga, vilket placerar den på plats fem bland de viktigaste valfrågorna. Energifrågan tycks också ha blivit allt mer betydelsefull för svenskarna under den gångna mandatperioden, år 2018 rankade bara 13 procent av de tillfrågade frågan som viktig. I Oskarshamn ska en helt ny forskningsreaktor byggas. Målet är att en helt ny typ av reaktor så småningom ska kunna byggas upp på platser där det behövs mycket energi, exempelvis vid fabriker.

✓ Lag och trygghet

Filip Nilsson, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: Trygghet, det är en av de största frågorna inför valet i år. SOM-institutet uppger att brottslighet är det viktigaste samhällsproblemet i Sverige idag enligt svenska medborgare och enligt Novus är det den näst viktigaste valfrågan, bara någon enstaka procent bakom sjukvården. Det märktes även bland svaren när Barometern-OT i början på våren gjorde en mini-turné i flera kommuner i länet och frågade vilken den viktigaste valfrågan är för dem, trygghet är viktigt för många, det gäller inte bara väljare utan även politiker. I Kalmar kommun har både majoriteten och Kalmaralliansen presenterat varsitt förslag för ökad trygghet och i ett gemensamt brev till polisen har de bett om en permanent ökad polisnärvaro i Kalmar då det har skett flera mord under våren.

✓ Klimatet och maten

Åsa Borefur, reporter på Barometern-OT, sammanfattar: Klimat och miljö är vår tids största frågor. Det mesta vi gör i vardagen har på ett eller annat sätt påverkan på klimatet. Under hösten och vintern blev det särskild fokus på energifrågor när många i länet, både hushåll och företag, drabbades av kraftigt ökade elpriser. När sedan kriget i Ukraina bröt ut var det inte bara höga energi- och bränslepriser som hotade lantbruket och vår livsmedelsförsörjning, utan även risken för brist på andra viktiga insatsvaror. Allt detta påverkar varje hushåll i länet. Det blir dyrare att köpa mat, hålla värmen i huset och att köra bil för att nämna några exempel. Samtidigt krävs en omställning i både det stora och det lilla för att försöka nå de miljömål som satts upp, både lokalt och globalt. Daniel Hägerbys liv genomsyras av alla de här frågorna, både i rollen som lantbrukare där han har valt en annan inriktning för klimatets skull, och som energi- och klimatrådgivare.

Här kan du läsa hur tankarna går inför valet hos politikerna i Emmaboda kommun.
Här kan du läsa hur tankarna går inför valet hos politikerna i Emmaboda kommun.Foto: Peter Lejon

Valintervjun – här möter du Emmabodas politiker parti för parti

Under vintern och våren gjorde vi nästan 90 längre intervjuer med länets ledande politiker. Här hittar du Emmabodapolitikerna som då ringade in valets viktigaste frågor och berättade om sitt politiska engagemang:

Vill du veta ännu mer?

Vill du få koll på någon annan kommun också?

Per JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.