Annons

Glasriket ska ta betalt

Nu är det slut på gratisbesöken i glashyttorna. I vår introduceras Glasriket Pass och besökarna kommer att få betala för att se glasblåsarna jobba.
Emmaboda • Publicerad 4 december 2003
- Glasriket är en fantastisk kulturskatt som vi är väldigt stolta över och vi är så stolta att vi tycker det är värt att ta betalt för den, säger Eva-Marie Hagström, Tursim i Glasriket AB. Här med vd Anna-Carin Birgersgård.foto: Jan Andersson
- Glasriket är en fantastisk kulturskatt som vi är väldigt stolta över och vi är så stolta att vi tycker det är värt att ta betalt för den, säger Eva-Marie Hagström, Tursim i Glasriket AB. Här med vd Anna-Carin Birgersgård.foto: Jan AnderssonFoto: 

Tidigare har det inte kostat något att slinka in i hyttan på något av de 14 glasbruken i regionen för att se hur glasarbetarna jobbar med glaset. Med Glasriket Pass kommer det att kosta 95 kronor per år eller 20 kronor per besök utan pass.

- Vi har runt en miljon besökare varje år och vi vill göra besöket enklare för turister som kommer hit. Det här är ett sätt att samla alla upplevelser vi har i regionen och tydliggöra dem med det här passet som gäller i glasriket, säger Anna-Carin Birgersgård, vd Glasriket Turism AB.

Annons

Rabatterbjudanden

Tanken är att Glariket Pass ska innehålla olika rabatterbjudanden på till exempel olika restauranger och i glasbutikerna. En guidning i hyttan ingår också vid besök om man har passet. Barn kommer fortfarande in i hyttan gratis, men de vuxna får betala om de vill se glaset blåsas. Försäljningschef Göran Ivarsson tror på idén.

- Det är ett naturligt steg i utveckling för oss. Med passet lyfter vi fram hantverket och kan långsiktigt stärka de unika upplevelser som vi kan erbjuda i Glasriket. Det kommer bli billigare att prova på att blåsa glas och på en del glasbruk ingår till exempel gravyr på glaset man köper, säger Göran Ivarsson.

Som ett kontokort

Glasriket Pass är inte framtaget ännu, men det kommer att utformas som ett kontokort. Vid varje glasbruk kommer det att finnas kortläsare och på så sätt ökar även kontrollen av besökarna. Det nya systemet för med sig viss administration, men det är inget som oroar.

- Det löser de olika glasbruken individuellt, men som vi ser det kommer det inte att bli några större problem, säger Göran Ivarsson.

- Ett pass gör det också lättare för oss att arbeta med olika samarbetsparterns och bussbolag med olika kombinationserbjudanden.

Hoppas sälja 30 000

Man räknar lågt inför premiären av Glasriket Pass nästa år, enligt budget hoppas man sälja 30 000 pass. Men för den som inte vill betala för det som tidigare varit gratis finns det möjlighet att kommer över ett pass till glasriket utan att betala för det. Sista helgen i april delas passen ut gratis under vernissagerna för Glaskonst 2004 i hela glasriket.

Andreas Ignell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons