Annons
Bjurbäcksskolans kök och matsal kommer att få en välbehövlig uppfräschning nästa år. Totalt har kommunen avsatt nästan tio miljoner kronor till den omfattande renoveringen
Emmaboda • Publicerad 31 december 2003
Amanda Nyström och Ankica Basic på Bjurbäcksskolan i Emmaboda får snart en ny matsal att äta skollunchen i.
FOTO: PETER LEJON
Amanda Nyström och Ankica Basic på Bjurbäcksskolan i Emmaboda får snart en ny matsal att äta skollunchen i. FOTO: PETER LEJONFoto: 

- Utöver detta hoppas vi att Vägverket snart kommer i gång med sitt uppskjutna rondellbygge i korsningen Lindåsgatan- länsväg 120. Parallellt med det ska vi nämligen bygga om Norra Lindåsgatan, upplyser kommunalrådet Karl-Erik Nilsson, när han blickar framåt mot nästa års investeringar.

Samtidigt påbörjas projekteringen av kommunens största investeringsobjekt för mandatperioden, nämligen ombyggnaden av Vissefjärda skola. Projektering sker under nästa år och byggnationen äger rum hösten 2005 och våren 2006.

Annons

- Skolan ska stå klar till höstterminen 2006 och kommunstyrelsen kommer att hålla 2004 års första sammanträde i Vissefjärda skola den 13 januari för att på ort och ställe studera skolan och de önskemål som framförts, berättar kommunalrådet.

Karl-Erik Nilsson gläds åt att kommunen är på väg mot det femte året i följd med positivt resultat.

- Våra nettokostnader är budgeterade till 342 976 000 kronor och prognosen pekar på 342 601 000 kronor, vilket är en positiv avvikelse på nästan 400 000 kronor, eller om man så vill nästan prick på budget.

- Tittar vi in i 2004 så ser det bättre ut än innevarande år. Vi är på väg mot våra ambitioner om ett plusresultat på cirka sex miljoner kronor, konstaterar kommunalrådet.

- Detta är viktigt eftersom vi vill fortsätta att investera och samtidigt amortera på vår låneskuld. Ska vi klara detta måste verksamheten ge ett överskott.

När han tittar på det lokala näringslivet tycker han att resultatet i Boda, med tanke på omständigheterna, blev bra.

- Glasblåsningen är i gång i nya, fräscha lokaler och en satsning på turismen kommer att bidra till en stabil och långsiktig lösning för Boda. Betydligt färre anställda vid glasbruket, men det känns som om det som sker nu kommer att bidra till långsiktighet. Och det engagemang som samhällsföreningen i Boda, i samarbete med Orrefors Kosta Boda, visat i ambitionen att skapa ett Erik Höglund-museum lovar gott, anser han.

Karl-Erik Nilsson noterar också att brottsligheten minskar i Emmaboda kommun och att detta rimligtvis borde leda till att invånarna känner ökad trygghet.

- Men så är inte fallet. Oron ökar hos oss kommuninvånare och detta måste vi inom kommunen ta på största allvar. Trygga invånare måste ha högsta prioritet.

Han pekar på att oron till stor del beror på bristande polisiär närvaro, men att polisledningen i Kalmar lovat att Emmaboda kommun kommer att bli prioriterade under våren.

- Det känns som vi hört detta tidigare, men detta framfördes när hela kommunstyrelsen diskuterade dessa frågor vid decembersammanträdet. Detta kan kompletteras med ökad bevakning från de bevakningsföretag som anlitas av kommun och näringsliv. Detta tillsammans med en fortsatt nedgång i antalet begångna brott borde kunna ge en positiv effekt även på invånarnas känsla av trygghet.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons