Annons

"Fortsätt att tänka på vattenförbrukningen"

Bevattningsförbudet i kommunen upphörde att gälla den 30 september.Grundvattennivån ligger nu nära den normala, men man ska inte ropa hej och alla behöver se över sin vattenförbrukning.
Emmaboda • Publicerad 7 oktober 2017
Pia Gustavsson och Stefan Lundgren uppmanar till fortsatt sparsamhet med vatten sedan bevattningsförbudet i kommunen upphörde att gälla den 30 september. Foto: Peter Lejon
Pia Gustavsson och Stefan Lundgren uppmanar till fortsatt sparsamhet med vatten sedan bevattningsförbudet i kommunen upphörde att gälla den 30 september. Foto: Peter Lejon

Bevattningsförbudet löpte över hela sommaren och upphörde för en vecka sedan.

– Fortfarande är grundvattennivåerna för borrade brunnar och de stora grundvattenmagasinen i våra åsar under de normala för årstiden medan grävda brunnar har nära normala nivåer enligt Sveriges geologiska undersökningar, säger vdn för Emmaboda energi Stefan Lundgren.

Annons

I kommunens egna mätningar kunde man se att nivåerna i maj månad var sämre än i maj i fjol.

– Men i slutet av september var det ungefär samma nivåer som förra året vid den här tiden. Den svala och regniga sommaren har gjort att nivåerna sjunkit långsammare än förra året. Men fortfarande är vi beroende av regn för att nivåerna även för borrade brunnar ska hinna fyllas på.

Under 2016 var det regnen i oktober och november som fyllde på magasinen. Trots årets regniga sommar har inte grundvattnet fyllts på eftersom växtligheten förbrukar och binder vattnet. Först när vegetationsperioden är över fylls grundvattnet på av regnet.

– Ur vattensynpunkt får vi hoppas på mycket regn och snö under höst, vinter och vår. I år har vi inte haft någon snösmältning och det gör mycket stor skillnad för grundvattnet, säger Pia Gustavsson, Emmaboda energi.

Intrycket från sommaren är att bevattningsförbudet i stort sett har efterlevts.

– Det finns alltid några undantag, och det verkar inte heller som att problemet med sinande, grävda brunnar är jättestort. Bevattningsförbudet har bara gällt för kommunalt vatten. Har man egen brunn får man ta ansvar för den.

– Det är svårt att veta exakt hur mycket bevattningsförbudet har gjort för grundvattnet, men klart är i alla fall att vattensituationen hade varit sämre om sommaren varit torr.

Stefan Lundgren och Pia Gustavsson menar, att vattenfrågor i än högre utsträckning behöver diskuteras och att allmänheten bör behålla de vattenvanor som har etablerats över sommaren.

– Därför jobbar vi nu med Lyckebyåns vattenskyddsområde. Ån och dess tillflöden är en mycket viktig källa för dricksvatten i hela kommunen. Det här har också med klimatförändringarna att göra och därför är det viktigt att alla ser över hur man använder vatten, säger Pia Gustavsson.

Peter LejonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons