Annons

De vill stoppa nybygge

- Vi protesterar mot att det ska byggas lägenheter vid ER-sjön eftersom det är ett allmänt markområde med många fritidsaktiviteter.
Emmaboda • Publicerad 5 december 2003
Åke Thuresson, Bert Johansson och Sune Gustavsson är kritiska mot EBA:s planerade byggnation vid ER-sjön.FOTO: JAN ANDERSSON
Åke Thuresson, Bert Johansson och Sune Gustavsson är kritiska mot EBA:s planerade byggnation vid ER-sjön.FOTO: JAN ANDERSSONFoto: 

Sune Gustavsson, Johnny Pettersson, Jörgen Håkansson, Åke Thuresson, Bengt Klaesson och Bert Johansson, som alla bor i närheten av sjön, vill sätta stopp för det kommunala bostadsbolaget EBA:s planer på att bygga nya bostäder vid sjön mitt i centrum.

Det rör sig om fyra huskroppar med åtta lägenheter.

Annons

Pärla i centrum

- Området är ju en pärla mitt i samhället där det förekommer fler och fler aktiviteter som grillning, promenader, boulespel samt hund- och hästtävlingar. Att då bygga bostäder måste vara fel, tycker de, och vädjar till kommunen att ta vara på det lilla vackra som finns i tätorten.

De pekar på att nya bostäder begränsar utrymmet för fritidsaktiviteter och att det dessutom blir mer trafik i området. Vidare att nästan alla boende i området är emot en byggnation.

De noterar att det inte råder någon brist på tomter i centralorten och ifrågasätter varför man måste bygga just vid ER-sjön.

De närboende ifrågasätter också om EBA verkligen kommer att kunna hyra ut lägenheter vid ER-sjön för cirka 7 000 kronor i månaden som det är tänkt. Däremot har de ingenting emot en byggnation öster om Myrvägen där det ligger en liten pulkabacke.

Tas upp i fullmäktige

Kommunfullmäktige kommer inom kort att behandla detaljplanen för de nya bostäderna vid sjön. Enligt förslaget ska alltså kvartersmarken för bostäder utökas på bekostnad av grönområdet.

Det finns inget strandskyddsförordnande enligt miljöbalken. Därför behövs inga "särskilda skäl" för att bebygga området.

En av fastigheterna som ska bebyggas är privatägd medan planområdet i övrigt är kommunägt.

Kommunstyrelsen i Emmaboda är positiv till byggnationen, men anser att detaljplanen bör göra det möjligt med bebyggelse i två plan och upp till tolv lägenheter.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons