Annons

Åtalad kvinna kvar i häkte för barnadråp

Domen mot kvinnan som misstänks för barnadråp dröjer. Först ska hon genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Emmaboda • Publicerad 21 januari 2003

På måndagen hölls rättegången mot den 21-åriga kvinna som åtalas för att ha dödat sin nyfödda pojke i Långasjö.

Hennes 35-årige pojkvän satt med i salen och båda visade, liksom andra närvarande, starka känslor när åklagaren i detalj redogjorde för tragedin. Då kvinnan själv berättade stängdes rättegångssalen för allmänheten.

Annons

Åklagare Åsa Adolfsson försökte leda i bevisning att kvinnan uppsåtligen dödade barnet när det föddes.

Hon hänvisade bland annat till rättsmedicinsk expertis som fastslagit att barnet med största sannolikhet levde vid födseln och sedan bragtes om livet. Obduktionen visade även att pojken bar spår av kraftigt våld i form av skoavtryck, frakturer och blödningar.

- Hon lämnade ett döende barn att förfrysa eller förblöda och hon höll tyst inför sin pojkvän eftersom hon hade ett mord på sitt samvete, sade Åsa Adolfsson.

- Det är högst osannolikt att hon inte visste om att hon var gravid. Däremot var hon rädd för graviditeten eftersom förlossningen var svår när hennes dotter föddes, sade Åsa Adolfsson.

Kvinnans försvarare advokat Eva Kullman hävdade att åtalet bör ogillas eftersom det inte är helt säkert att barnet föddes levande och att 21-åringen i så fall hade uppsåt att döda det.

Efter en överläggning meddelade tingsrätten att den åtalade ska förbli häktad inför den rättspsykiatriska undersökningen som äger rum om fyra veckor och kan ha betydelse för påföljden. Restriktionerna är emellertid hävda och kvinnan kan ha telefonkontakt med sin familj i Tyskland.

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons