Annons
Ambulansverksamheten i Emmaboda kan vara olaglig. Kommunchef Ingemar Niklasson tror dock inte att så är fallet.
Emmaboda • Publicerad 30 december 2003

Bakgrunden är att en dom i Regeringsrätten om Malmö stads ambulansverksamhet ser ut att få stora följder för all kommunal ambulansverksamhet i landet. Enligt domen får nämligen inte kommuner bedriva ambulansverksamhet.

Malmö kommun, som tidigare överklagat i både länsrätt och kammarrätt, får nu finna sig i regeringsrättens beslut.

Annons

- Vi kan inte gå längre nu, det här är högsta instans. Och de har kommit med ett mycket klart utslag, säger Tomas Bärring, kanslidirektör i Malmö, till Sydsvenskans nättidning.

"Lagtrots i Malmö"

I ett pressmeddelande från Konkurrenskommissionen konstateras att Malmö stads ambulansverksamhet sedan fyra år tillbaka är olaglig.

- Regeringsrättens dom är självklar. Kommunen borde redan 1999 när vi uppmärksammade saken, ha insett att verksamheten är olaglig och omedelbart upphört. Kommunens lagtrots och i viss mån domstolstrots är beklaglig, säger Pär Cronhult. som fört målet i domstolarna och är chefsjurist på Konkurrenskommissionen.

Får inte sälja tjänster

Avgörandet i Regeringsrätten har även principiell betydelse för all primärkommunal ambulansverksamhet i Sverige, genom att kommunerna inte längre tillåts sälja tjänster för ambulanssjukvård till landstingen.

Som en följd av Regeringsrättens utslag om att kommuner inte får bedriva ambulansverksamhet meddelar nu Malmö Brandkår att man inte kommer att lägga något anbud.

- För Malmö stads del innebär det att vi inte kommer att kunna lägga anbud på nästa avtalsperiod 2005-2009. Verksamheten bedöms kunna pågå som vanligt under 2004, skriver man i ett pressmeddelande.

I Emmaboda sköter kommunen ambulansverksamheten på uppdrag av landstinget, till skillnad från de flesta av länets kommuner där ambulanspersonalen är direkt anställd av landstinget.

Inte utanför kommunen

Annons

Kommunchef Ingemar Niklasson kan inte se att Emmaboda skulle beröras av domen i Regeringsrätten. Han understrycker dock att han inte läst domen i detalj.

- Vad man hängt upp sig på är att Malmö stad lämnade anbud på ambulanstransporter som delvis skulle utföras utanför kommunens område. Därmed överträdde man den kommunala kompetensen och lokaliseringsprincipen i kommunallagen, säger han.

Malmö kommun driver ambulansverksamhet inte bara i Malmö stad utan också i hela det Sydvästra distriktet i Region Skåne.

- Den ambulansverksamhet som vi driver i Emmaboda äger bara rum i den egna kommunen, säger Ingemar Niklasson.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons