Annons

Sverige som en kork i en ocean

Fortsatt låg ränta. Men högre skatter, mer avgifter och sämre service i kommunerna.
Nyheter • Publicerad 12 december 2003

Så ser det ut de närmaste åren framöver, enligt SEB:s chefsekonom Klas Eklund. På torsdagsmorgonen besökte han Kalmar för att tala på ett frukostmöte för 60-talet företagare.

Det var en något dyster bild den välkände ekonomen målade upp för Sverige. Moder Svea haltar. Bekymren stavas kommuner och landsting.

Annons

- Tillväxten i Sverige är starkare än i Europa och konsumtionen ökar. Men problemen i kommuner och landsting blir värre.

- Staten måste låna och det innebär i sin tur ytterligare besparingar. Två tredjedelar av kommunerna visar ett underskott trots att många har höjt skatten.

Produktivitetsproblem

Svårigheterna är mångfasetterade, menar Klas Eklund. Dels har regeringen lagt på mer pålagor på kommunerna, dels ökar kraven från kommuninvånarna. Till det kommer ett långsiktigt produktivitetsproblem.

- Det handlar om något som kallas Baumols sjuka. Den säger att det är svårt att höja produktiviteten i tjänstesektorn.

Industrin kan höja tempot. Men när det handlar om människor är det svårt att korta tidsåtgången. Resultatet är att datorer blir billigare, medan frisörbesök blir dyrare.

Det här är det offentligas stora problem, menar Klas Eklund. För att klara ekvationen måste kommunerna både höja skatterna och avgifterna. Dessutom måste man sänka servicen.

Motvikten är att det går hyfsat bra för Sverige nu. Tillväxten ökar och räntorna är låga. Och kommer så att förbli.

Finansiell urblåsning

- Arbetslösheten biter sig fast. Det gör att lönerörelsen inte blir inflationshöjande och det håller i sin tur räntorna nere.

Annons

Men den största påverkan på Sveriges ekonomi har ändå inte Sverige, betonar Klas Eklund. Vi är som en kork i en internationell ocean och beroende av vad som händer på internationellt vatten.

- Vi har haft den största finansiella urblåsningen sedan Kreugerkraschen. Det dröjer innan börsen kommer på fötter igen.

USA:s tillväxt är förbättrad. Men inte så mycket som amerikanarna säger. De mäter på ett annat sätt.

Den som blir president efter 2005 kommer att tvingas strama åt, tror Klas Eklund.

Japan har dock en stark återhämtning. Men den klarast lysande solen skiner över Kina.

- Det är den tredje största världsekonomin. Marknaden är gigantisk. Antalet mobilanvändare växer med fem miljoner i månaden.

Europas forna dragmotor Tyskland kämpar dock med svåra problem.

- Tyskland påminner om Sverige för tio år sedan.

Räntorna en ljuspunkt

Ljuspunkterna rent privatekonomiskt är räntorna. Klas Eklund spår att både den amerikanska som den europeiska räntan kommer att ligga still de närmaste åren. Och Sverige kommer att följa de europeiska räntorna.

Annons

- De reala tillgångarna i Sverige är höga. Det beror på att folk köper fastigheter. Och de flesta har faktiskt råd med de höga lånen.

- Därför tror jag att konsumtionen ökar fortsättningsvis också, trots högre skatter och avgifter.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons