Annons

Samtal med chefen ger kvinnor högre lön

Kvinnliga akademiker tjänar på lönesamtal med chefen i stället för att facket sköter lönesättningen, visar en Saco-undersökning
Nyheter • Publicerad 9 december 2003

Men resultaten ifrågasätts av forskare.

Inför vinterns lönerörelse märks en viss tillbakagång i fackens syn på individuell lönesättning. Anledningen är de kärvare tiderna. Även bland vissa akademikerfack, framför allt civilingenjörerna, finns nu missnöje med att många medlemmar inte fått någon reallöneökning när centrala lönepåslag saknas.

Annons

Drygt hälften av akademikermedlemmarna går på avtal som saknar centralt angivet löneutrymme, så kallade nollavtal.

Saco-ordföranden Anna Ekström står på sig. Individuell lönesättning med chefen ger bättre utfall än om facket förhandlar lönen på högre nivå, hävdar hon, och tar en omfattande undersökning som Saco tagit fram till sin hjälp. Undersökningen debatterades vid ett seminarium på måndagen.

Över två procent mer

Kvinnor inom akademiska yrkesområden får enligt undersökningen ut 2,6 procent mer

i lön genom att ha individuella lönesamtal med chefen jäm-

fört med kvinnor som inte har det.

Resultaten baseras på en undersökning av Saco-ekonomerna Håkan Regnér och Lena Granqvist. Underlaget är hämtat från nästan 100 000 enkätsvar från medlemmar i de olika akademikerfacken inom Saco.

För männen däremot är skillnaden inte märkbar.

Frågan är då om kvinnornas positiva löneutfall har något med lönesamtalen att göra?

Regnér och Granqvist har försökt rensa för andra påverkande faktorer. Men det kan vara så att de kvinnor som är mest framåt är de som också har individuella lönesamtal med chefen. Det faktum att kvinnor ofta är lönediskriminerade kan tydliggöras vid samtal med chefen. Därmed skulle det medverka till att kvinnorna hämtar igen.

Annons

Anders Forslund är arbetsmarknadsforskare vid Uppsala universitet och hans kritik mot undersökningen går just ut på att ifrågasätta vad som förklarar vad.

Tveksamhet

Även nestorn inom arbetsmarknadsforskningen, professor Nils Elvander, är tveksam. Enligt hans studier av lönesättningen vid några större statliga arbetsplatser i Uppsala ser verkligheten annorlunda ut. De snäva ekonomiska ramarna gör att arbetsgivaren helt dominerar lönesättningen och löneökningarna betalas ut i en klump, ungefär lika till alla. Facket har en svag ställning på dessa arbetsplatser:

- Facket är rent utav passivt, säger Nils Elvander. ()

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons