Annons

Orrefors taxering underkänd

Efter omfattande granskning underkänner skattemyndigheten på åtskilliga punkter Orrefors Kosta Boda AB:s senaste inkomsttaxering.
Nyheter • Publicerad 6 december 2003

I ett färskt så kallat omprövningsbeslut höjs glaskoncernens inkomster under 2001 med drygt sex miljoner kronor.

Bolagets slutliga skatt stiger därmed från 10,5 till 12,3 miljoner kronor.

Annons

Dessutom påförs Orrefors skattetillägg för oriktiga uppgifter i deklarationen på närmare 400 000 kronor. Sammanlagt innebär det ytterligare skatter för bolaget på 2,1 miljoner kronor.

Provisioner och pensioner

Skattemyndighetens rättelser omfattar flera områden. De avser bland annat hur företaget tagit upp agentprovisioner, royaltyuppgörelser, avtalspensioner, varulager och markanläggningar. Flera kvittningsyrkanden underkänns.

En kvittning gäller en hyresrätt och butik på Birger Jarlsgatan i Stockholms centrum som anskaffades räkenskapsåret 2000-2001 för tolv miljoner kronor.

Bolagets sätt att bokföra agentprovisioner underkänns också av skattemyndigheten. En skuld på 406 900 kronor avseende upplupna agentprovisioner till Royal Scandinavia reserverades i bolagets bokslut från den 30 september 2001. Vid granskningen framkom dock att beloppet kostnadsförts och belastat resultatet för räkenskapsåret 2000-2001. Den reserverade skulden saknar således grund, skriver skattemyndigheten i sitt beslut och höjer därför bolagets inkomst av näringsverksamhet med det aktuella beloppet.

Avtal från 1980-talet

Håkan Cöster, vd för Orrefors Kosta Boda AB, uppger att bolaget haft en långvarig kontakt med skattemyndigheten inför omprövningsbeslutet. En första revisionspromemoria upprättades redan i början på juni.

- Det är generellt sett så att man yrkar avdrag. Ibland går de inte igenom. Vi följer utslaget, säger Håkan Cöster.

Hur besvärande är skattemyndighetens utslag för er?

- Flera av posterna har periodicerande karaktär. Dessutom går de tillbaka till leasingavtal från 1980-talet. Vad min egen roll anbelagar så tillträdde jag sommaren 2002. Jag har på det sättet inget ansvar för den delen som granskats.

Annons

Vad betyder beslutet rent ekonomiskt för glaskoncernen?

- Vi påförs visserligen skatt med drygt två miljoner men nettoeffekten är bara ungefär 600 000 kronor.

Gunnar Rockström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons