Annons

Fjärrvärmepriset ökar

Oljan blir dyrare. Det drar med sig fjärrvärmepriset. Även hos energibolag som mest kör på biobränsle.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2005
Intresset för fjärrvärme ökar när oljepriset stiger. På fredagen lade Leif Spångberg sista handen över nätet vid Sandås i Kalmar. FOTO: SONJA PALM
Intresset för fjärrvärme ökar när oljepriset stiger. På fredagen lade Leif Spångberg sista handen över nätet vid Sandås i Kalmar. FOTO: SONJA PALMFoto: 

- Fjärrvärmen är ändå konkurrenskraftig, säger Ronnie Gunnarsson, vd på Oskarshamns Energi, som har högsta taxan i länet.

Många villaägare i Kalmar län med oljeeldning är nu på gång att byta uppvärmningssystem. Oljepriset har stigit med rekordfart.

Annons

Barometern-OT kunde i gårdagens tidning berätta att villaoljan blivit 25 procent dyrare. Den kostar nu över 9 000 kronor kubikmetern och gräver stora hål i plånboken.

Därför ser sig alltfler om efter andra sätt att värma huset. Bergvärme, luftvärme och pellets är på stark frammarsch.

Men även fjärrvärmen knappar in. Det upplevs som ett praktiskt och billigt sätt att värma huset.

Nackdelarna är att kunden är helt låst till en leverantör och inte kan byta om priset skulle stiga.

Olika prisnivåer

I många kommuner har också fjärrvärmen blivit en tacksam mjölkossa. Andra tar seriöst på sin utbyggnad och vill erbjuda ett bra och miljövänligt alternativ till en rimlig kostnad.

I Kalmar län skiljer sig priserna mycket åt. Oskarshamn och Kalmar toppar. Där får villaägaren betala 3 000 kronor mer per år än hos de billigaste i länet, enligt Energimyndighetens senaste siffror.

Fast pris per år

I Oskarshamn är priserna löpande. De följer till hälften priset på olja. Trots att nästan 60 procent av produktionen kommer från biobränsle.

- Vi har diskuterat kopplingen till oljepriset och avsikten är att ta bort den, säger Ronnie Gunnarsson, vd på Oskarshamns Energi.

Annons

- Dessutom funderar vi på att ha ett fast pris per år i stället för att sätta priset varje månad. Annars blir det en ryckig prisbild.

25 procent av omsättningen för Oskarshamns energis värmeproduktion är ren vinstmarginal. Men att bolaget använder fjärrvärmen för att mjölka ut mer än rimligt, håller inte Ronnie Gunnarsson med om.

Dyrare transporter

- Vi är ett bolag som har i uppdrag att finansiera vår verksamhet själva. Värmeproduktion är en kapitaltung verksamhet.

Även fjärrvärmedyra Kalmar påverkas av oljepriset, enligt vd:n Staffan Larsson.

- Transporterna för biobränslet kostar mer. Dessutom har elpriset gått upp. Därför höjer vi fjärrvärmepriset.

För flerfamiljshus går priset upp med tre procent vid årsskiftet. Villaägarna får en enprocentig höjning.

- De har legat högt. Vi har tagit till oss av synpunkterna om priset och därför höjer vi inte så mycket.

- Men oljepriset påverkar oss. 2 000 kubikmeter blir två miljoner kronor extra för oss.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons