Annons

Ett vanligt julfirande kostar 8 000 kronor

Det är dyrt att fira jul. Uppemot 8 000 kronor kostar en vanlig jul för en småbarnsfamilj
Nyheter • Publicerad 23 december 2003
Privatekonomen Ylva Yngvesson på Föreningssparbanken tycker att vi ska spara så vi har pengar till julen.ARKIVFOTO: FÖRENINGSSPARBANKEN
Privatekonomen Ylva Yngvesson på Föreningssparbanken tycker att vi ska spara så vi har pengar till julen.ARKIVFOTO: FÖRENINGSSPARBANKENFoto: 

Bara matkontot ökar med minst 2 000 kronor. Sedan kommer alla julklapparna, julpyntet, granen och resorna.

I genomsnitt går en decembermånad på dryga 13 000 kronor för en normalfamilj, enligt siffror från Handelns utredningsinstitut. Det är ungefär dubbelt så mycket som vi gör av med under knäckebrödsmånaden januari.

Annons

- Det blir lätt mer än man tänkt, säger Föreningssparbankens privatekonom Ylva Yngvesson. Julen handlar både om att unna sig och att vilja väl.

Oförberedda på julen

Vi är inte särskilt förberedda inför julen, vi svenskar. Trots att vi vet att den dyker upp i december varje år, är det få som har sparat pengar för de ökade utgifterna.

Men det är just det vi bör göra, menar Ylva Yngvesson.

- Gör upp en årsbudget och räkna både med sommarsemestern, påsk och jul. Det är händelser då vi vet att vi brukar ha större utgifter.

- Spara sedan både till oförutsedda händelser och till det planerade. Annars är det lätt att man börjar året med att ligga efter.

Så förutseende är inte många hushåll i dag. Ensamstående föräldrar har minst i spargrisen. Över hälften har inget sparande alls.

Många förköper sig

För befolkningen i stort är det 17 procent som inte har en enda krona i finansiellt sparande.

- Och så många som en tredjedel sparar inte mer än mellan en krona och 10 000. De har alltså en jätteliten buffert om något skulle hända, expempelvis om tv:n går sönder i jul eller bilen måste lagas.

Annons

Trots att vi inte har sparat så mycket är det ändå inte så många som förköper sig i julhetsen, tror Ylva Yngvesson. Möjligen utnyttjar man krediten på Ica-kortet.

De flesta håller sig på rimliga nivåer. Även om man kan tycka att 13 000 kronor per familj verkar mycket för december.

Skriv en lista

- Ett tips är att skriva ned på en lapp det man ska handla. Sedan köper man inget annat.

- Ett annat tips är att försöka hålla det där med att inte ge någon stor grej till mor och far och hålla nere antalet julklappar. Men det brukar vara lättare sagt än gjort. Vi vill ju egentligen bara väl och ha möjlighet att kunna unna oss lite extra till jul.

TM Läs mer på sidorna 4-5

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons