Annons

Ekonomer varnar för julfälla

Julruschen pågår för fullt i Kalmar län och nu har spenderbyxorna åkt på. Men sätt dig inte i lånefällan. Det kostar mer än det smakar.
Nyheter • Publicerad 10 december 2003

Det rådet ger Nordeas familjeekonom Ingela Gabrielsson inför den stora köpfesten dagarna före jul.

I Kalmar län kommer vi att göra av med en miljard kronor på julmat och julklappar i år, spår Handelns utredningsinstitut. Det är 4 800 kronor per person.

Annons

Men en hel del av köpkraften handlar om lånade pengar. När spargrisen är tom kan det vara lockande att gå till banken. Allra helst som räntorna är låga.

- Krediterna ökar redan i november och det håller i sig

i december. Det är många som köper radio, tv, dvd och andra kapitalvaror, köp som drivs av detaljhandeln, säger Agneta Schwieler, pressansvarig på GE Capital Bank.

Jämförda kostnader

Men det är bra om man tänker efter innan man tar ett lån.

- Det kan bli väldigt dyrt annars, säger Ingela Gabrielsson, som har jämfört kostnaderna för att låna 10 000 kronor.

Om pengarna lånas via fackets medlemslån och betalas tillbaka under en treårsperiod kostar de 10 000 kronorna 1 278 kronor att låna. Om lånet i stället tas hos Ellos privatlån blir lånekostnaden 4 625 kronor, eller 3 347 kronor mera.

- Det finns mycket annat roligt man kan göra för de pengarna i stället för att betala för ett lån, säger Ingela Gabrielsson.

Kredit via GE Capital Bank ingår inte i Nordeas jämförelse, men den skulle kosta mellan 3 068 kronor och 5 264 kronor beroende på räntenivå, enligt GE Capital Banks hemsida.

Föreslår en julklappsbudget

Annons

Ingela Gabrielsson föreslår att man gör en julklappsbudget för att få en överblick över var notan kan väntas sluta. Om det blir för dyrt, dra ned på planerna, är hennes råd.

Men den som ändå måste låna bör jämföra lånekostnaderna mellan olika alternativ. På Konsumentverkets hemsida finns bra information om både ränta och avgifter för en mängd olika krediter.

Avgifter som tillkommer

Glöm inte att kolla eventuella avgifter som tillkommer, de kan göra att lånet i slutänden blir mycket dyrare än man först räknat med.

- Tänk på att du gör två inköp när du betalar med en kredit, säger Ylva Yngveson, chef på Föreningssparbankens institut för privatekonomi.

Först bedömer och betalar du för varan, sedan bedömer och betalar du också kostnaden för krediten. Ju längre lånetid, desto dyrare blir lånet, och skulle du av någon anledning inte ha pengar när krediten ska betalas av kan det bli riktigt dyrt.

- Man vill ju så gärna vara generös i jultider, speciellt för barnens skull. Men man kan fundera på hur höga krav på det materiella man ska ställa upp på.

- I slutänden lönar det sig att inte fastna i någon kreditfälla, säger Ylva Yngveson.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons