Annons

Dyster prognos för länet

Hoppet spirar nu bland landets företag. Utom i Kalmar län. Här når investeringsviljan en bottennotering.
Nyheter • Publicerad 16 december 2003
Anders Lotsengård, vd för Almi företagspartner i Kalmar län, tror att länet hamnat sent i lågkonjunkturen. Först nu börjar den märkas ordentligt.
ARKIVFOTO: OLLE NILSSON
Anders Lotsengård, vd för Almi företagspartner i Kalmar län, tror att länet hamnat sent i lågkonjunkturen. Först nu börjar den märkas ordentligt. ARKIVFOTO: OLLE NILSSONFoto: 

Hela 40 procent av Almis konsulter tror att investeringarna minskar framöver i länet.

- Investeringsviljan är låg, säger Anders Lotsengård, vd på Almi i Kalmar län.

Annons

- Vi hamnar sent i konjunkturen. Det är först nu som lågkonjunkturen slagit igenom.

På måndagen presenterades Almibarometern. Det är en undersökning som görs ett par gånger per år bland de 350 affärsutvecklarna i Almikoncernen. Syftet är att ta tempen på företagen i Sveriges alla län. Och för första gången på länge verkar det nu ha vänt.

Landets småföretagare ser ljust på framtiden.

- Vi upplever en tydlig tendens att småföretagarna tror på en vändning, inte minst i Stockholm och övriga Mellansverige, säger Göran Lundwall, koncernchef i Almi Företagspartner.

Även i Kalmar län förutspår företagarna ljusare tider.

- Det är glädjande. Vi verkar vara överens om att det blir bättre det kommande halvåret, säger Anders Lotsengård.

- Det känns som om det har planat ut. Det är det som är det viktiga.

Men när det gäller viljan att investera och skapa nya jobb är det värre. Kalmar län sticker ut ordentligt genom att ha den mest pessimistiska synen på investeringsviljan. I Norrbotten svarar var fjärde konsult att den minskar. I Kalmar län är den siffran nästan hälften.

- Investeringsviljan hänger ihop med marknaden som företagen möter. Det handlar om vilken ekonomiskt tillväxt som finns i länet.

- Här i Kalmar län har lågkonjunkturen kommit sent. Det är den som vi nu upplever. Det är först i år som de verkliga neddragningarna blivit kända.

- Den viktigaste åtgärden nu är att ekonomin håller bra fart och att vi har ett regelverk som gör att företagen får framtidstro och framtidshopp.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons