Annons

C lyfter frågan om jobb för invandrare

Centerpartiet bjöd på torsdagen in medborgare med utländsk bakgrund till ett seminarium för att diskutera svårigheter och möjligheter på arbetsmarknaden.
Nyheter • Publicerad 8 september 2006

- Vi ordnar inte det här mötet för att prata utan för att lära oss. Vi har en stor respekt för dem som kommer hit ikväll, säger Anders Åkesson, riksdagskandidat för centerpartiet samt ordförande i regionförbundet.

Totalt hade ett 40-tal anmält sig till seminariet Vägen till företagande. Orsaken till centerpartiets initiativ är att de anser att frågorna kring jobb för invandrare har hamnat lite i skymundan.

Annons

Särskilt program - Vi har jobb som en av de viktigaste valfrågorna. Vi behöver egentligen hur mycket arbetskraft som helst i Sverige, säger Anders Åkesson.

Centerpartiet har därför tagit fram ett särskilt program för integration där en punkt är att validera utbildningar snabbare. Det är idag svårt att få sin utbildning godkänd i Sverige och den processen vill centerpartiet alltså föbättra och effektivisera så att fler kan få komma in på arbetsmarknaden.

Bra utbildning bör ge jobb - Har man en bra utbildning ska man få ett jobb tycker jag, säger Betsy Gottfridsson (c) som medverkade i seminariet.

Hon har själv erfarenhet i ämnet eftersom hon urprungligen kommer från Costa Rica. Hon äger nu ett småföretag i länet och vet vilka problem och svårigheter som väntar när man är invandrare.

- Det jag mest tänker på är den vägen jag gått. Det jag funderar lite på är att om jag inte hade haft en svensk man, om jag verkligen hade fått lån och liknande. Jag tvekar om det, säger hon.

Anna Sundman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons