Annons

Brottsmisstänkta chefer krävs på skadestånd

Skandia tänker kräva skadestånd av de tidigare Skandiacheferna Lars-Eric Petersson, Ulf Spång och Ola Ramstedt.
Nyheter • Publicerad 2 december 2003

Överåklagare Christer van der Kwast har beslutat att inleda en förundersökning mot Petersson och Spång för grov trolöshet mot huvudman och mot Spång för grovt skattebrott.

Van der Kwast meddelade sitt beslut sedan advokat Otto Rydbecks utredning av affärerna

Annons

i Skandia, tillsatt av bolaget, offentliggjorts på måndagen.

Rydbeck skriver i sin rapport att "ett litet antal personer i Skandias högsta ledning, vilka nu samtliga lämnat Skandia, har uppträtt djupt oetiskt och eventuellt till och med brottsligt".

De har vilselett andra och försvårat arbetet för styrelse och revisorer.

Braun avgår

Ordföranden i moderbolaget, Bengt Braun, beslutade på måndagen att avgå. Han ersätts av Björn Björnsson.

- Jag informerade storägarna

i helgen om att jag ville sluta. Jag har försökt att se vad som nu är bäst för Skandia, säger Bengt Braun till .

- Ägarna måste nu få chansen att välja en ny styrelse och revisorer på en extra bolagsstämma i januari, säger Braun och tillägger att han blev väldigt upprörd när han fick läsa Rydbecks rapport.

- Styrelsen har blivit vilseförd av den förra ledningen. Styrelsen har fattat ett beslut och sedan har ledningen i flera fall gjort något annat, säger Bengt Braun.

Berikat sig själva

Annons

Advokat Rydbecks utredning är en studie av ett bolag där toppcheferna, med viss hjälp av tidigare styrelseordförande, har sett till att berika sig själva och sina familjer bäst de kunde. God hjälp tycks de ha haft av revisorer som inte klarade sitt uppdrag eller som valde att titta åt ett annat håll.

Skandias förre ordförande, Lars Ramqvist, får hård kritik

i Rydbecks rapport. Dels för

att han inte såg till att taket

för det mest kostsamma bonusprogrammet hölls, dels för att han krävde och fick en hyreslägenhet till sonen. Hyran var låg och sonen fick dessutom köpa inredningen billigt, vilket sammantaget innebar en vinst för sonen på bolagets bekostnad.

Avtalen hävs

Styrelsen har beslutat att formellt avskeda Lars-Eric Petersson och Ulf Spång. Det innebär att avtalen i samband med deras avgång från Skandia hävs, och att utbetalningarna av uppsägningslön och avgångsvederlag stoppas.

Petersson anses ha orsakat Skandia en skada på 550 miljoner kronor genom att, utan att ha klartecken från styrelsen, han tog bort taket i det för Skandia dyraste bonusprogrammet. Han ordnade också ett tilläggsavtal som gav honom själv och Ulf Spång 70 miljoner mer är de skulle ha haft.

Skandia ska utreda i vilka fall återkrav kan riktas mot personer som fått pengar genom olika bonusprogram, och tagit emot dem trots att de känt till att betalningarna varit obehöriga.

Ingen rätt till vinst

Annons

Rydbecks rapport ska överlämnas till Revisorsnämnden för prövning av revisorernas ansvar.

I rapporten hävdas det dock att det inte finns några belägg för att moderbolaget Skandia otillbörligt berikat sig på Skandia livs bekostnad, med undantag för ett mindre belopp avseende vissa finansiella instrument.

När det gäller försäljningen av Skandias kapitalförvaltning till Den norske bank sägs att Skandia liv inte har någon rätt till den vinst som uppkom i samband med försäljningen. ()

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons