Annons

Billig mobil blir lika dyr som två

En krona för mobilen. Kriget mellan teleoperatörerna leder till prisdumpning på värstingmobilerna. Men se upp. Den billiga mobilen kan bli över 1 000 kronor dyrare mot att köpa kontant
Nyheter • Publicerad 11 december 2003

Det visar en genomgång av erbjudanden som Barometern-OT har gjort.

- Det här handlar inte om att få en billig mobil. Det är i stället en slags avbetalning på längre tid, säger Hans G Larsson, pressansvarig på Telia.

Annons

- Med erbjudandet kan man köpa en bättre och dyrare telefon med högre prestanda än om man skulle betala allt med en gång.

Mördande konkurrens

Julhandeln är i gång för fullt och elektronikbranschen gnuggar händerna. Nu ska den där

tv-n, dvd-n eller mobiltelefonen köpas som man så länge tittat på.

Och lagom till december kommer alla julerbjudanden om vad som ska ligga i de hårda paketen.

För mobilteleoperatörerna är konkurrensen mördande för tillfället. Det gäller att få kunderna att välja "rätt operatör" och att binda upp dem så länge som möjligt.

Lösningen är superbilliga telefoner av senaste modell. På köpet kan man få en dvd, fria videosamtal och gratis mms. Och det till priset av en krona.

Just nu har både Telia, Comviq och Vodafone sådana erbjudanden. Men det gäller att läsa villkoren noga. Månadskostnaderna är oftast mångdubbelt högre för en enkronasmobil än om man köper den kontant och betalar ett vanligt abonnemang.

Enklaste modellen

I Barometern-OT:s jämförelse har vi valt Nokia 2100, den allra enklaste modellen utan några extrafunktioner.

Annons

I grundpris kostar den ungefär 1 200 kronor. Till det kommer en startavgift på 250 kronor om man väljer Telia Classic Talk. Därefter betalar man 50 kronor

i månaden, en summa man inte kan ringa för.

Efter två år har telefonen kostat 2 650 kronor. Då är inte samtalsavgiften medräknad.

Köper man samma telefon för en krona är man bunden till Telia i två år. Men då är månadskostnaden tre gånger så stor - 150 kronor. Den totala kostnaden blir då 3 851 kronor för perioden. Det är 1 200 kronor mer. Man kunde alltså ha köpt två telefoner för samma summa pengar i stället för enkronastelefonen.

Hans G Larsson, pressansvarig på Telia, tycker inte att förfaringssättet är oärligt.

- Vi vill givetvis att kunden ska gå in med öppna ögon i det här. Vi ser det som ett sätt för någon att finansiera en dyrare telefon under en längre tid. På så sätt får man en bättre telefon.

Samtal inte inräknade

Barometern-OT:s jämförelse har inte tagit hänsyn till de olika samtalskostnaderna. En del operatörer tar uppemot fyra kronor i minuten för ett samtal mellan klockan 07.00- 19.00.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons