Annons

Besked som lönar sig att gå igenom

Sätt dig in i din pension. Det kan löna sig.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2005
Foto: Pressens bild
Foto: Pressens bildFoto: 

I dagarna delas 127 000 oranga kuvert ut till länets löntagare. Många som öppnar beskedet blir besvikna.

Men trygghetsekonomen Anna Allerstrand, på AMP Pension, tycker att man ska ta tillfället

Annons

i akt och gå igenom sitt sparande.

- Alla som får hem kuvertet bör öppna det och ägna en stund åt att sätta sig in i sin egen pensionssituation. De val som görs i dag har stor betydelse för hur mycket pension man får ut

i framtiden.

- Många tycker att det är krångligt att ta sig an oranga kuvertet. Men det är ett utmärkt tillfälle att se över hela sitt pensionssparande.

Följande råd tycker Allerstand alla ska ta till sig:

Öppna kuvertet. Ägna en stund åt att sätta dig in i det som står där. Tänk på att ingen vet exakt hur stor din framtida pension blir. Det avgörs bland annat av hur hög tillväxten är i Sverige. Historiskt har Sverige haft en tillväxt på några procent per år och det är en rimlig förhoppning att vi får det även i fortsättningen.

Tag fram pensionsbeskedet för din tjänstepension. Den allmänna pensionen är bara en del av din framtida pension. Om du har tillgång till internet kan du även gå in på hemsidan minpension.se och få en prognos som omfattar både den allmänna pensionen och tjänstepensionen.

Bestäm risknivå. Tänk på att det är din ekonomi som pensionär det handlar om. Ju längre kvar till pensionen desto mer risk kan man ta. De som är äldre bör ha ett ordentligt inslag av räntefonder.

Välj rätt förvaltare. Det finns ofta en stor skillnad på avgifterna. På lång sikt påverkar det storleken på din pension.

Höga avgifter är ingen garanti för hög avkastning

Annons

Ta hjälp. Fråga familj, släkt eller vänner och inte minst pensionsbolagen för att hitta rätt

i pensionsdjungeln.

- När man väl har satt sig in

i frågan en gång blir det lättare för varje år att hålla koll på pensionssparandet, säger Anna Allerstrand.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons