Annons

Minnesord över Gillis Jonsson

Lantbrukaren Gillis Jonsson, Läckeby, har hastigt avlidit, 74 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Kari samt barnen Thomas och Magnus med familjer.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2010
Foto: Anders Johansson

En trogen kamrat och sann hembygdsvän har lämnat oss. Gillis Jonsson föddes 1935 i Stämmeryd, Kristvalla socken, där hans föräldrar drev lantbruk. Efter att ha gått på Ingelstorps lantbruksskola gifte sig Gillis 1959 med Kari Andersson från Fröstingstorp, Åby socken. Paret drev tillsammans lantbruk och köpte 1968 en gård i Möltorp, som de 1991 lämnade vidare till sonen Thomas. Även därefter hjälpte Gillis aktivt till med skötseln av gården.

Gillis byggde upp ett gediget och välskött lantbruk på Möltorp, som är en gård med anor från danska kriget på 1600-talet. Särskilt låg mjölkproduktionen honom varmt om hjärtat och han utvecklade väl producerande djur genom ett aktivt avelsarbete, som bland annat innefattade direktimport av Holsteinkor från USA. Mot den bakgrunden föll det sig naturligt att Gillis engagerade sig och förtjänstfullt arbetade ideellt i såväl i den lokala LRF-avdelningen som i Kalmar Husdjurstjänst.

Annons

Gillis var i själ och hjärta en sann föreningsmänniska. Han blev tidigt medlem i dåvarande SLU (Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund) och arbetade fram till sin bortgång oförtröttligt inom centerrörelsen. Han har under en lång följd av år varit ledamot av styrelsen för Åby centeravdelning, under en tid som drivande ordförande och under senare år som en uppskattad och engagerad sekreterare. Gillis var en duktig skribent och kunde på ett klart och lättfattligt sätt förmedla budskapet i en skriven text. Denna egenskap hade han också god nytta av som sekreterare i Åby hembygdsförening och i det släktforskningsarbete som han under senare år idogt drev. Släktens anor var väl förankrade i hembygden, med fokus främst på Kristvalla, Bäckebo och Madesjö socknar.

Gillis hade ett genuint intresse för hembygden och en önskan att skapa goda förutsättningar för en levande landsbygd i den norra kommundelen. Detta intresse gjorde honom till en god och uppskattad företrädare för Centerpartiet i Kalmar kommun, där han under ett flertal år var ledamot av gatu- och parknämnden och också hade styrelseuppdrag i Kalmar energi. Hans hembygdsintresse ledde honom också till att vara drivande inom hemvärnet i Åby och Ryssby.

Vi inom centerrörelsen har många goda minnen av fina stunder tillsammans. Länge lyser minnet av Gillis hängivna arbete och hans sanna omsorg om oss alla i Läckeby med omnejd. Plötsligt finns inte Gillis bland oss mer. För bara några dagar sedan hade vi ett trevligt möte i centeravdelningen där Gillis som vanligt bidrog med sin erfarenhet och kunskap. Saknaden efter Gillis är stor, men vi som har haft förmånen av att få samarbeta med honom minns i dag med stor glädje och tacksamhet det arbete som Gillis lade ner för vår bygd. Gillis var en trofast och hängiven föreningsmänniska, som alltid ställde upp när något behövde göras. Därtill var han mycket vänfast och månade i stort och smått om sin familj. Hans minne är ljust i våra hjärtan och vi delar i dag sorgen med Gillis närmaste, hustrun Kari och sönerna Thomas och Magnus samt många vänner i Läckeby med omnejd.

Susanne Åkerfeldt

Ordförande Åby Centerpartiavdelning

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons