Annons

Kjell Dahlström till minne

I en ålder av 68 år har Kjell Dahlström i Gräsgård avlidit.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2010

Kjell var född och uppvuxen i Össby och var son till Gulli och Arvid Dahlström och enda syskonet i familjen. Redan i yngre tonåren visade han en osedvanlig teknisk fallenhet och började tidigt att hemma i byn meka med cyklar, mopeder och motorcyklar. Med sin framåtanda och sitt tekniska intresse nöjde sig Kjell inte i längden med tillvaron hemma i Össby. Han sökte och fick plats vid Edvin Larssons Smides & Mekaniska Verkstad i Seby, Segerstad. Edvin och Kjell kom då överens om att Kjell skulle stanna som lärling fram till värnplikten på F12 i Kalmar om något år. Kjell hade nämligen vissa ungdomliga idéer om att efter värnplikten utbilda sig till militär flygmekaniker.

Efter det segdragna andra världskrigets slut skedde en omfattande teknisk modernisering av det öländska lantbruket och därmed även större krav på de ofta omoderna bysmedjorna. Smedjorna rustades upp eller ersattes nu av mekaniska verkstäder som både kunde reparera och underhålla lantbrukarnas moderna maskiner och utrustning, och serva landsbygdens växande bilism. Och det var vid en sådan då relativt nybyggd och modern verkstad i Seby som den tonårige Kjell fick anställning. Vilket skulle visa sig bli helt livsavgörande för honom.

Annons

Under värnplikten hade Kjells intresse för militäryrket dämpats och han återvände hem till Össby och verkstaden i Seby dit han var välkommen, bara av Edvin själv, utan även av alla kunder som i Kjell såg en kunnig mekaniker.

Med ålderns rätt förberedde Edvin att överlämna verkstaden i yngre händer och då blev Kjell efterhand den naturlige efterträdaren och i mitten av 1960-talet förvärvade han rörelsen. Han flyttade till Seby och uppförde en modern familjebostad där han och livskamraten Zaida flyttade in vid giftermålet 1968.

Kjell hade, bredvid familjen och utveckling av rörelsen, många fritidsintressen. Med sin musikaliska begåvning var han anlitad som dragspelare både vid midsommarfesterna i Mellstabylund och somrarnas byfester och liknande evenemang. Han hade ett stort idrottsintresse och följde såväl de öländska fotbollslagens öden som lagen riksplanet. Kjell var en stor supporter av Östers IF i Växjö och kunde inte dölja förtrytelsen när de ersattes i högsta serien av Kalmar FF.

Kjell hade en stor vänkrets och nu vid hans bortgång är det många, fastboende såväl som sommarboende på södra Öland som sörjer honom djupt. Trakterna här blir sig aldrig lika när vi inte mer får se Kjell susa förbi med sin lilla röda servicebil och en gräsklippare på släpkärran.

Kjell sörjs närmast av makan Zaida och sönerna Anders och Kjelle och de älskade barnbarn som stod honom så varmt om hjärtat.

Kusinen Ingemar

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons