Annons

”Vindkraften och det kommunala vetot”

Replik på inlägg om kommunalt veto, tidigare inlägg publicerade 6 november.
”Är det inte lite pinsamt och ovärdigt hur politiker far med okunskap om vindkraft och hur utbyggnaden går till?”
Debatt • Publicerad 11 november 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Snälla passa inte på här att damma upp kärnkraften igen; ha koll på att en ny utbyggnad av kärnkraft inte är aktuell av ekonomiska skäl.”
"Snälla passa inte på här att damma upp kärnkraften igen; ha koll på att en ny utbyggnad av kärnkraft inte är aktuell av ekonomiska skäl.”Foto: Erik Johansen

Tänker på SD:s och även KD:s artiklar på debattsidan fredag 6 november om "fördärvade "natur- och kulturvärden samt dito landskapsbild mm.

Det finns en miljöprövningsprocess av vindkraft som är just till att bedöma olika konsekvenser och inte tillåta en etablering som är olämplig för platsen som risk för skador på natur-och kulturvärden liksom påverkan på människor genom ljud från verken.

Annons

Många olika centrala (främst Naturvårdsverket, Boverket, Riksantikvarieämbetet och Energimyndigheten) och regionala samt lokala myndigheter blir involverade vid stora etableringar.

Det är alltså inte vilda western som råder i Sverige och vindkraftsbranschen inte består av galningar som älskar att slänga pengar och resurser på stora investeringar i bland annat miljökonsekvensbedömningar för att satsa på fel plats. Det finns ansökan om vindkraftsetablering, rättsliga prövningar, samrådsförfarande där berörd kommun och invånare informeras om eventuella etablering och kan lämna synpunkter.

Kommuner har stora möjligheter att påverka genom sin planering och genom att aktivt peka ut eventuellt lämpliga områden för vindkraft. Ingen blir tacksammare än vindkraftsbranschen. Det kommunala vetot har en stor nackdel att ett eventuellt NEJ kan komma sent i processen!

Snälla passa inte på här att damma upp kärnkraften igen; ha koll på att en ny utbyggnad av kärnkraft inte är aktuell av ekonomiska skäl. Då slipper man, som tur är, bedöma eventuella miljökonsekvenser och deras bautastorek i tusentals år framöver.

Alexandra Norén, som jobbat med vindkraft på myndighetssidan

Annons
Annons
Annons
Annons