Annons

"Vindkraft är bra”

Energipolitik”Den franska kärnkraften stängs ner på grund av tekniska problem och för att kylvattnet är alldeles för varmt.”
Debatt • Publicerad 7 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Kärnkraften påverkar hela elmarknaden när de råkar ut för överraskande stopp och reparationer.”
"Kärnkraften påverkar hela elmarknaden när de råkar ut för överraskande stopp och reparationer.”Foto: Helena Landstedt/TT

Detta skapar jätteproblem i Frankrike och för den europeiska elmarknaden. I Sverige kommer Ringhals att stå stilla för reparation till nästa år

Kärnkraften påverkar hela elmarknaden när de råkar ut för överraskande stopp och reparationer. Sett på ett år innebär opåverkbara stopp för olika kärnreaktorer mer negativa konsekvenser än de korta stunder då Vindkraften har för svaga vindar.

Annons

Småskalig vindkraft är hanterbar på annat sätt än den gamla kärnkraften. Dessutom är vindkraften vacker!

Trotts allehanda risker med kärnkraften har högersidan i svensk politik blivit överens om att bygga tio nya verk enligt moderatledaren Ulf Kristersson. Man är tydligen beredda att subventionera ny kärnkraft kraftigt. Att marknadens aktörer är skeptiska bryr man sig inte om. Man undrar om detta spel med energipolitiken beror på inbördes bekymmer i högeralliansen? Kanske är den vilda idéen att bygga tio nya reaktorer, den enda frågan man är överens om.

Sorgligt är det hur som helst att det gamla linje 3-partiet (KD) hänger på denna utveckling.

Lennart Beijer, Vänsterpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons