Annons

"Vill Carl-Wiktor Svensson bryta uran på Öland?”

Energipolitik. Slutreplik i debatt om svensk energipolitik. Tidigare inlägg 22 och 26 mars
”Kristdemokraten Carl-Wiktor Svensson har uppenbarligen inte läst vår debattartikel särskilt noga utan mer sett att de var tre Centerpartister som skrivit en debattartikel.”
Debatt
Publicerad 1 april 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Om nu Carl-Wiktor Svensson menar allvar med att vi inte ska vara beroende av ”utländska stormakter” så innebär det att han också vill starta uranbrytning i Sverige.”
"Om nu Carl-Wiktor Svensson menar allvar med att vi inte ska vara beroende av ”utländska stormakter” så innebär det att han också vill starta uranbrytning i Sverige.”Foto: Roger Carlsson

Kristdemokraten Carl-Wiktor Svensson har uppenbarligen inte läst vår debattartikel särskilt noga utan mer sett att de var tre Centerpartister som skrivit en debattartikel om energi och därmed bestämt sig att det måste vara något dåligt. Det är tyvärr ofta det sättet som Carl-Wiktor Svensson agerar på.

Vår debattartikel ”Ökad självförsörjningsgrad – ett måste för Sverige” handlade om att vi behöver öka vår självförsörjningsgrad både när det gäller energi och drivmedel. Vi kan inte vara beroende av exempelvis ett alltmer aggressivt Ryssland eller den påverkan som andra internationella konflikter har på energi- och drivmedelsmarknaden. Under senare år så har en stor andel av det uran som vi har använt i svenska kärnkraftverk kommit från just Ryssland, pengar som nu har finansierat Rysslands väpnade angrepp på Ukraina.

Annons

Att vi behöver ställa om vår energiproduktion för klimatets skull är allmänt känt men vi ser också att det finns ett annat skäl att göra det, för att stärka Sveriges oberoende. Ett exempel som vi lyfte fram var just vindkraften, där vi har utomordentliga förutsättningar att utveckla den i Sverige och i Kalmar län, både på land och till havs. Det är en utbyggnad som snabbt skulle ge oss det energitillskott som våra invånare och våra företag så väl behöver. Tyvärr så bromsas detta av Carl-Wiktor och hans vänner och i stället så håller de fast i en teknik som också kommer att cementera Sveriges beroende av ”utländska stormakter”.

Alternativt är det så att om nu Carl-Wiktor Svensson menar allvar med att vi inte ska vara beroende av ”utländska stormakter” så innebär det att han också vill starta uranbrytning i Sverige. Ett av de områdena med hög uranhalt i jorden är Öland. Om uranbrytning skulle startas där så kan vi alla inse vad det skulle göra med det öländska landskapet och vilken negativ inverkan det skulle ha på det öländska jordbruket. Något som dessutom kraftigt skulle försämra Sveriges redan dåliga självförsörjningsgrad på livsmedel. Är det detta Carl-Wiktor Svensson vill?

Stihna Johansson Evertsson (C), Högsby, riksdagskandidat i Kalmar län

Lars Sandberg (C), Vimmerby, riksdagskandidat i Kalmar län

Karin Helmersson (C), Nybro, ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons